DAF houdt nog even vast aan diesel voor bouwlogistiek

NIeuwe DAF XDC en XFC

Ondanks recente investeringen in elektrische trucks, houdt DAF wat betreft bouwlogistiek voorlopig vast aan dieselmotoren. Dat bleek tijdens het Ride and Drive event van de laatste DAF-modellen voor de bouw, de XDC en XFC. Elektrificering is mogelijk, maar heeft nu nog geen prioriteit.

Nieuwe DAF-vrachtwagens voor bouwlogistiek
Foto: DAF

In een groeve in de buurt van Brunssum wordt de laatste generatie van DAF tentoongesteld tijdens een perspresentatie. De trucks ploegen zich een weg door zand en klei. Journalisten mogen het ook uitproberen of kunnen meerijden.

De XDC en XFC zijn een stuk hoger dan de modellen die op de weg rijden en er zijn allerlei extra opties beschikbaar om offroad te kunnen. Hydraulische voorwielaandrijving of een rock free functie voor het geval een truck vast komt te zitten in de modder. DAF-medewerkers, die normaal op de marketingafdeling of in de garage in Eindhoven werken, laten de snufjes graag zien aan de toegestroomde media.

Een dag voor de Ride and Drive kwam op het testterrein van DAF in de buurt van Eindhoven een 43-jarige medewerker van DAF om het leven. Het ongeluk staat los van het persevent, dat in Limburg plaatsvond. De arbeidsinspectie doet nog onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Kraan

Een week voor de Ride and Drive van de XDC en XFC opende DAF nog een nieuwe productielijn waar ook elektrische vrachtwagens in elkaar gezet kunnen worden. Serieproductie moet deze zomer van start gaan en uiteindelijk moeten er jaarlijks duizenden voertuigen van de band rollen. Maar elektrische DAF XDC’s en XFC’s hoeven we hier voorlopig niet te verwachten.

‘Elektrisch vrachtwagens halen al dezelfde vermogens als dieseltrucks’, vertelt Raoul Wijnands, Project Manager Testing bij DAF. ‘Maar als je zo’n wagen elektrisch maakt, moet je ook kranen of betonmixers die op voertuigen voor de bouwlogistiek staan elektrisch maken. Daar zit vooral de uitdaging. Het kan al wel, maar is meer iets voor op de lange termijn. We blijven de ontwikkelingen volgen, het kan nog wel even duren.’

DAF XDC en XFC in groeve Limburg
Foto: NT / Roel van der Maas

Langere afschrijving

Daar bovenop komt de meerprijs voor stekkertrucks. ‘Een elektrische vrachtwagen is nog altijd een stuk duurder. Afhankelijk van het accupakket 1,8 tot 2,5 keer zo duur als een dieselvariant. En dan moet de laadinfrastructuur nog aangelegd worden’, vertelt Wijnands. Laadpalen voor vrachtwagens zijn nog maar mondjesmaat aanwezig.

Als gevolg van de extra kosten wordt een elektrische truck meer nog dan een dieseltruck een langetermijninvestering. ‘Bij een dieseltruck gaan klanten uit van een afschrijving in vier jaar. Bij een elektrische truck is dat dan acht jaar of misschien nog wel meer. Dan moeten klanten dus langer met een vrachtwagen doen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

DAF houdt nog even vast aan diesel voor bouwlogistiek | NT

DAF houdt nog even vast aan diesel voor bouwlogistiek

NIeuwe DAF XDC en XFC

Ondanks recente investeringen in elektrische trucks, houdt DAF wat betreft bouwlogistiek voorlopig vast aan dieselmotoren. Dat bleek tijdens het Ride and Drive event van de laatste DAF-modellen voor de bouw, de XDC en XFC. Elektrificering is mogelijk, maar heeft nu nog geen prioriteit.

Nieuwe DAF-vrachtwagens voor bouwlogistiek
Foto: DAF

In een groeve in de buurt van Brunssum wordt de laatste generatie van DAF tentoongesteld tijdens een perspresentatie. De trucks ploegen zich een weg door zand en klei. Journalisten mogen het ook uitproberen of kunnen meerijden.

De XDC en XFC zijn een stuk hoger dan de modellen die op de weg rijden en er zijn allerlei extra opties beschikbaar om offroad te kunnen. Hydraulische voorwielaandrijving of een rock free functie voor het geval een truck vast komt te zitten in de modder. DAF-medewerkers, die normaal op de marketingafdeling of in de garage in Eindhoven werken, laten de snufjes graag zien aan de toegestroomde media.

Een dag voor de Ride and Drive kwam op het testterrein van DAF in de buurt van Eindhoven een 43-jarige medewerker van DAF om het leven. Het ongeluk staat los van het persevent, dat in Limburg plaatsvond. De arbeidsinspectie doet nog onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Kraan

Een week voor de Ride and Drive van de XDC en XFC opende DAF nog een nieuwe productielijn waar ook elektrische vrachtwagens in elkaar gezet kunnen worden. Serieproductie moet deze zomer van start gaan en uiteindelijk moeten er jaarlijks duizenden voertuigen van de band rollen. Maar elektrische DAF XDC’s en XFC’s hoeven we hier voorlopig niet te verwachten.

‘Elektrisch vrachtwagens halen al dezelfde vermogens als dieseltrucks’, vertelt Raoul Wijnands, Project Manager Testing bij DAF. ‘Maar als je zo’n wagen elektrisch maakt, moet je ook kranen of betonmixers die op voertuigen voor de bouwlogistiek staan elektrisch maken. Daar zit vooral de uitdaging. Het kan al wel, maar is meer iets voor op de lange termijn. We blijven de ontwikkelingen volgen, het kan nog wel even duren.’

DAF XDC en XFC in groeve Limburg
Foto: NT / Roel van der Maas

Langere afschrijving

Daar bovenop komt de meerprijs voor stekkertrucks. ‘Een elektrische vrachtwagen is nog altijd een stuk duurder. Afhankelijk van het accupakket 1,8 tot 2,5 keer zo duur als een dieselvariant. En dan moet de laadinfrastructuur nog aangelegd worden’, vertelt Wijnands. Laadpalen voor vrachtwagens zijn nog maar mondjesmaat aanwezig.

Als gevolg van de extra kosten wordt een elektrische truck meer nog dan een dieseltruck een langetermijninvestering. ‘Bij een dieseltruck gaan klanten uit van een afschrijving in vier jaar. Bij een elektrische truck is dat dan acht jaar of misschien nog wel meer. Dan moeten klanten dus langer met een vrachtwagen doen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement