Truckstop Venlo bestaat sinds 2017 en is opgezet door het consortium Secure NL. De uitbreiding draagt volgens het consortium bij aan de verkeersveiligheid, omdat chauffeurs dankzij de faciliteiten beter uitgerust de weg op gaan. Ook voorziet Secure NL minder overlast in woonwijken, waar truckers nu soms noodgedwongen de nacht doorbrengen.

In Europa is een groot tekort aan goed beveiligde parkings. Er zijn ongeveer driehonderdduizend parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Slechts zevenduizend daarvan zijn beveiligd, lang niet genoeg voor het Europese wagenpark. Naar schatting zoeken zo’n vierhonderdduizend vrachtwagenchauffeurs iedere nacht een plaats om te staan.

Europees geld

De Europese Unie stelde afgelopen september 250 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg en het onderhoud van beveiligde truckparkings. De Europese Commissie wil dat er langs de hoofdcorridors van het TEN-T netwerk elke honderd kilometer een veilige truckparking komt.

De extra parkeerplaatsen in Venlo zijn ook bekostigd met deze investeringssubsidie. In totaal is aan een viertal vrachtwagenparkeerplaatsen in Nederland EU-subsidie toegekend. Naast uitbreidingen in Venlo en op de Maasvlakte is het ook de bedoeling om parkeerplaatsen in Alblasserdam en Asten uit te breiden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement