Het evenement, georganiseerd door het Duitse logistieke medium DVZ, vond plaats tijdens de beurs Transport Logistic in München. ‘De thema’s digitalisering en duurzaamheid staan niet alleen centraal tijdens de beurs, maar hebben ook veel gemeenschappelijk’, was de overtuiging van de hoogleraar. ‘Het is daarom verstandig beide uitdagingen en kansen parallel op te pakken binnen ondernemingen.’

De aarzelingen die in de logistieke sector lang leefden bij het omarmen van digitalisering herhalen zich nu bij verduurzaming. ‘De ROI bij digitalisering is vaak wel duidelijk, het zorgt immers voor efficiency. De scope van verduurzaming is veel breder en minder eenvoudig voor het voetlicht te brengen.’

Ontwikkelingen bij elektrische trucks

Dit weerhoudt ondernemingen er niet van te investeren in duurzame logistieke oplossingen. Ze toonde Contargo op het buitenterrein van het beursgebouw een van hun elektrische trucks. ‘We hebben er 33 besteld’, gaf Marcel Hulsker, Managing Director bij Contargo aan. ‘Daarnaast investeren we ook in twee binnenvaartschepen die op termijn geschikt zijn voor het gebruik van waterstof als energiedrager.’

Contargo startte al vroeg met verduurzaming, blikte Hulsker terug. ‘In 2019 zijn we er al begonnen met de inzet van de eerste elektrische trucks.’ Aanvankelijk konden die niet veel meer dan 140 kilometer rijden op een batterijlading. ‘Die hebben we dus heel regionaal ingezet. Maar het bereik neemt nu snel toe, de ontwikkelingen gaan hard.’ 
Een uitdaging voor ondernemingen is dat je de verduurzaming ook wilt doorberekenen naar de klant. ‘Het zijn immers forse investeringen. Die wil je toch terugverdienen.’

LKW Maut nieuwe stijl

In dat opzicht kan de introductie van de vrachtwagen Maut nieuwe stijl helpen, legde de Duitse Minister van Verkeer tijdens een toespraak uit. ‘Trucks die geen CO2 uitstoten hoeven tot 2025 helemaal geen Maut te betalen, en daarna fors minder dan vrachtwagens die minder duurzaam zijn.’ Op die manier kan de ‘ROSI” die de hoogleraar tijdens de discussiesessie snel realiteit worden.

‘We hebben overigens geen keuze voor een voorkeurstechnologie, het kan biofuel, waterstof, elektriciteit of bovenleiding zijn’, maakte de minister duidelijk. ‘Door de ontwikkelaars van technologie te laten concurreren zullen de beste oplossingen ontstaan.’

Met de opbrengst van de Maut wil de regering investeren in de kwaliteit van het spoornetwerk, zodat sprake is van een dubbele verduurzamingsslag. De kritiek uit de sector dat er te weinig geschikte vrachtwagens zijn, deelt de minister niet. ‘Kijk rond op deze beurs, het aanbod aan elektrotrucks is al groot en wordt snel groter.’

Bij een symbolische voertuigoverdracht tegen de achtergrond van de transport logistic in München hebben Contargo en Rhenus Trucking uit handen van Volvo Trucks een Volvo FH Electric in ontvangst genomen. Van links naar rechts: Marc Wieder/NOW, Christian Schäfers/Contargo, Sandro Palillo, Volvo Trucks, Michael Starke/Rhenus Trucking, Jürgen Albersmann/Contargo, Frank Hommel/Contargo, Peter Prijak/Volvo Trucks. Foto: Contargo

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement