Moederconcerns Daimler Truck van Fuso en Toyota van Hino hebben een intentieverklaring getekend om de bedrijven samen te voegen. De beide partijen ‘zullen gelijkwaardig investeren in de holdingmaatschappij van de fusie tussen Mitsubishi en Hino’, melden de partijen, zonder daarbij een bedrag te noemen voor de deal.

De fusie moet de beide truckbouwers in staat stellen om gezamenlijk technologie voor onder meer autonoom rijden, IT-diensten en waterstof- en elektrische voertuigen te ontwikkelen.

Nieuwe start

Voor Hino is de overeenkomst bovendien een kans voor een nieuwe start, zo verklaarde ceo Satoshi Ogiso bij de aankondiging van de deal. Het imago van het bedrijf werd vorig jaar fors geschaad door de onthulling dat het sinds 2003 systematisch emissiegegevens had vervalst.

De details van de fusie, waaronder de aandeelhoudersverhoudingen, de naam van het nieuwe bedrijf en de structuur ervan, zullen de komende achttien maanden worden uitgewerkt, zo meldden de bedrijven.

Daimler en Toyota streven ernaar om begin volgend jaar een definitieve overeenkomst te ondertekenen en de transactie tegen het einde van 2024 af te ronden. De deal moet nog worden goedgekeurd door aandeelhouders en regelgevende instanties.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement