‘Vrachtwagenchauffeur’ is al jaren een vaste rubriek in de Belgische lijst van zogenaamde knelpuntberoepen. De transportsector zoekt er 5.000 nieuwe krachten om met een vrachtwagen te rijden. Om wat te doen aan dit tekort startte het SFTL eerder al een wervings- en imagocampagne. Voor bepaalde doelgroepen investeert het fonds al jaren in de bestaande opleidingstrajecten, die voor werkzoekenden van de VDAB in Vlaanderen, Forem in Wallonië en Logisticity in Brussel en die van de twaalf middelbare scholen waar leerlingen vanaf 16 jaar de opleiding tot vrachtwagenchauffeur kunnen volgen. Dit blijkt echter onvoldoende om de lading vacatures in te vullen.

Gratis rijles

Daarom start het SFTL het opleidingstraject Future Drivers, waarmee potentiële nieuwe vrachtwagenchauffeurs de rijbewijzen C en CE kunnen behalen. De organisatie wil zo verder inzetten op de doelgroep van werkende mensen uit andere sectoren, de zogenaamde zij-instromers. ‘Denk aan een vakman die er altijd van droomde met een vrachtwagen te rijden, maar omwille van uiteenlopende redenen nooit het bijhorende rijbewijs kon behalen,’ zegt Geert Heylen, directeur opleiding bij het SFTL. ‘Een van de mogelijke drempels was het financiële aspect. Het SFTL neemt nu de opleidingskosten op zich.’

Het SFTL is een Belgisch sectorfonds voor bestaanszekerheid. In de raad van beheer zitten de werkgeverfederaties en de vakbonden. De permanente opleiding en begeleiding van arbeiders via financiële tussenkomsten is een kerntaak van het fonds.

Screening

Potentiële kandidaten kunnen zich online inschrijven. Daarna doorlopen ze een screening door het SFTL, op basis van hun intrinsieke motivatie en huidige functie. Zo wil het SFTL de zekerheid krijgen dat het wel degelijk om zijinstromers gaat en niet om mensen die enkel proberen gratis een rijbewijs te bemachtigen voor andere doelen. De kandidaten moeten bereid zijn deze opleiding naast hun vaste job te volgen, ’s avonds of tijdens het weekend, maar ze is niet gebonden aan een bepaalde termijn. De opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met Federdrive, de federatie van de Belgische erkende rijscholen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement