Franse transportbonden: ‘Stop experimenten met 48-tons trucks’

Suikerbieten

De Franse transportbonden OTRE en FNTR willen geen nieuwe experimenten met 48-tons vrachtwagens voor het vervoer van suikerbieten. Volgens de bonden leveren de zwaardere trucks geen financieel voordeel op en zijn ze ook niet beter voor het milieu.

Vrachtwagen met suikerbieten in Frankrijk
Foto: M G White / Shutterstock.com

Sinds april 2021 experimenteren vervoerders van suikerbieten met vrachtwagens van 48 ton. Het experiment begon op een eigen terrein in Marne en werd later uitgebreid naar de openbare weg in drie departementen.

De pilots lopen nu ten einde en verdienen volgens de OTRE en FNTR dus geen vervolg. ‘Uit het experiment blijkt dat de inzet van 48-tons vrachtwagens voor het transport van suikerbieten economisch niet haalbaar is en vanuit milieuoogpunt geen overtuigende winst oplevert. Het roept veel vragen op over veiligheidskwesties, de impact op de infrastructuur en het imago van onze sector’, schrijven de bonden in hun betoog aan het Franse ministerie van Transport.

OTRE en FNTR vragen het ministerie verder om prioriteit te geven aan de energietransitie en investeringen in groenere wagenparken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Franse transportbonden: ‘Stop experimenten met 48-tons trucks’ | NT

Franse transportbonden: ‘Stop experimenten met 48-tons trucks’

Suikerbieten

De Franse transportbonden OTRE en FNTR willen geen nieuwe experimenten met 48-tons vrachtwagens voor het vervoer van suikerbieten. Volgens de bonden leveren de zwaardere trucks geen financieel voordeel op en zijn ze ook niet beter voor het milieu.

Vrachtwagen met suikerbieten in Frankrijk
Foto: M G White / Shutterstock.com

Sinds april 2021 experimenteren vervoerders van suikerbieten met vrachtwagens van 48 ton. Het experiment begon op een eigen terrein in Marne en werd later uitgebreid naar de openbare weg in drie departementen.

De pilots lopen nu ten einde en verdienen volgens de OTRE en FNTR dus geen vervolg. ‘Uit het experiment blijkt dat de inzet van 48-tons vrachtwagens voor het transport van suikerbieten economisch niet haalbaar is en vanuit milieuoogpunt geen overtuigende winst oplevert. Het roept veel vragen op over veiligheidskwesties, de impact op de infrastructuur en het imago van onze sector’, schrijven de bonden in hun betoog aan het Franse ministerie van Transport.

OTRE en FNTR vragen het ministerie verder om prioriteit te geven aan de energietransitie en investeringen in groenere wagenparken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement