Duitsland wil boete voor uitzetten automatische noodrem trucks

Boete 100 euro

De Duitse regering wil een verbod op het uitschakelen van de automatische noodrem in vrachtwagens. Chauffeurs die de remassistent toch uitzetten, riskeren een boete van 100 euro.

File in Duitsland
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit een wetsontwerp van het Duitse verkeersministerie dat transportvakblad DVZ heeft ingezien. Het verbod moet gelden vanaf een snelheid van 30 kilometer per uur voor voertuigen boven de 3,5 ton. Als het systeem automatisch uitschakelt door slecht weer, geldt een uitzondering.

Noodremassistenten zijn sinds 2018 verplicht in vrachtwagens in de EU, maar ze kunnen handmatig uitgeschakeld worden. Dat is volgens de huidige regelgeving ook niet verboden. Volgens het Duitse ministerie kunnen noodremassistenten veel ongelukken voorkomen, met name kop-staartbotsingen bij filevorming, maar schakelen chauffeurs de automatische noodrem vaak uit.

Verbeterd systeem

In maart 2022 kondigde het Duitse verkeersministerie strengere eisen aan de systemen aan. De nieuwe remassistenten zouden na uitschakeling weer binnen een kwartier automatisch inschakelen.

Het duurt echter nog even voor de nieuwe noodremmen er zijn. De wijzigingen gelden volgens internationaal recht op VN-niveau voor nieuwe voertuigtypen vanaf september 2025 en voor alle nieuwe voertuigen vanaf september 2028. Deze internationale regels moeten ook nog worden omgezet in bindend EU-recht. ‘Nu is het zaak om de specificaties zo snel mogelijk op EU-niveau te implementeren’, zei minister Volker Wissing destijds.

Het ontwerp voor de wet die het uitschakelen van de remassistent moet verbieden, is nog niet gepubliceerd door het ministerie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Duitsland wil boete voor uitzetten automatische noodrem trucks | NT

Duitsland wil boete voor uitzetten automatische noodrem trucks

Boete 100 euro

De Duitse regering wil een verbod op het uitschakelen van de automatische noodrem in vrachtwagens. Chauffeurs die de remassistent toch uitzetten, riskeren een boete van 100 euro.

File in Duitsland
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit een wetsontwerp van het Duitse verkeersministerie dat transportvakblad DVZ heeft ingezien. Het verbod moet gelden vanaf een snelheid van 30 kilometer per uur voor voertuigen boven de 3,5 ton. Als het systeem automatisch uitschakelt door slecht weer, geldt een uitzondering.

Noodremassistenten zijn sinds 2018 verplicht in vrachtwagens in de EU, maar ze kunnen handmatig uitgeschakeld worden. Dat is volgens de huidige regelgeving ook niet verboden. Volgens het Duitse ministerie kunnen noodremassistenten veel ongelukken voorkomen, met name kop-staartbotsingen bij filevorming, maar schakelen chauffeurs de automatische noodrem vaak uit.

Verbeterd systeem

In maart 2022 kondigde het Duitse verkeersministerie strengere eisen aan de systemen aan. De nieuwe remassistenten zouden na uitschakeling weer binnen een kwartier automatisch inschakelen.

Het duurt echter nog even voor de nieuwe noodremmen er zijn. De wijzigingen gelden volgens internationaal recht op VN-niveau voor nieuwe voertuigtypen vanaf september 2025 en voor alle nieuwe voertuigen vanaf september 2028. Deze internationale regels moeten ook nog worden omgezet in bindend EU-recht. ‘Nu is het zaak om de specificaties zo snel mogelijk op EU-niveau te implementeren’, zei minister Volker Wissing destijds.

Het ontwerp voor de wet die het uitschakelen van de remassistent moet verbieden, is nog niet gepubliceerd door het ministerie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement