Gemeente Apeldoorn wil invoering zero-emissiezone vijf jaar uitstellen

Meer tijd voor ondernemers

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn heeft voorgesteld om de invoering van de zero-emissiezone vijf jaar op te schuiven naar 1 januari 2030. ‘Zo willen we ondernemers meer tijd geven zich voor te bereiden op de invoering’, aldus wethouder mobiliteit Marco Wenskowski.

gemeente Apeldoorn
Het college van B&W van Apeldoorn wil de invoering van zero emissiezones uitstellen. Foto: Shutterstock

Volgens het college ontbreekt het op dit moment aan een aantal randvoorwaarden voor een realistische invoering van de ZE-invoering. Zo zijn er onvoldoende geschikte (tweedehands) elektrische voertuigen beschikbaar waardoor het aanbod is nog beperkt en de investering relatief hoog. Daarnaast is het door de netcongestie onzeker of er voldoende stroomcapaciteit is voor genoeg oplaadpunten.

In een keer

Het gemeentebestuur van Apeldoorn stelt voor om de zone in een keer per januari 2030 in te voeren en niet te kiezen voor de geleidelijke invoering per 1 januari 2025. Het definitieve besluit hierover ligt bij de gemeenteraad; het is nog niet duidelijk wanneer de raad hierover gaat beslissen.

Behalve de gemeente Apeldoorn, denkt ook de gemeente Ede erover om de invoering van de zero emissiezone uit te stellen. Tegelijkertijd maakte het college van de gemeente Utrecht deze week bekend per 1 januari 2025 definitief de zero emissiezone in te voeren, evenals onder andere Eindhoven, Maastricht en Rotterdam eerder al bekendmaakte.

Gemeente Apeldoorn wil invoering zero-emissiezone vijf jaar uitstellen | NT

Gemeente Apeldoorn wil invoering zero-emissiezone vijf jaar uitstellen

Meer tijd voor ondernemers

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn heeft voorgesteld om de invoering van de zero-emissiezone vijf jaar op te schuiven naar 1 januari 2030. ‘Zo willen we ondernemers meer tijd geven zich voor te bereiden op de invoering’, aldus wethouder mobiliteit Marco Wenskowski.

gemeente Apeldoorn
Het college van B&W van Apeldoorn wil de invoering van zero emissiezones uitstellen. Foto: Shutterstock

Volgens het college ontbreekt het op dit moment aan een aantal randvoorwaarden voor een realistische invoering van de ZE-invoering. Zo zijn er onvoldoende geschikte (tweedehands) elektrische voertuigen beschikbaar waardoor het aanbod is nog beperkt en de investering relatief hoog. Daarnaast is het door de netcongestie onzeker of er voldoende stroomcapaciteit is voor genoeg oplaadpunten.

In een keer

Het gemeentebestuur van Apeldoorn stelt voor om de zone in een keer per januari 2030 in te voeren en niet te kiezen voor de geleidelijke invoering per 1 januari 2025. Het definitieve besluit hierover ligt bij de gemeenteraad; het is nog niet duidelijk wanneer de raad hierover gaat beslissen.

Behalve de gemeente Apeldoorn, denkt ook de gemeente Ede erover om de invoering van de zero emissiezone uit te stellen. Tegelijkertijd maakte het college van de gemeente Utrecht deze week bekend per 1 januari 2025 definitief de zero emissiezone in te voeren, evenals onder andere Eindhoven, Maastricht en Rotterdam eerder al bekendmaakte.