Hongaarse burgers konden zich in maart dit jaar aanmelden voor een gratis rijbewijs, een idee van de Hongaarse overheid om het chauffeurstekort aan te pakken. Het ging om de categorieën C (vrachtwagen), CE (vrachtwagen met trailer) en D (bus).

Voorwaarde was dat leerlingen 30% van de kosten voor moesten schieten, die ze terugkrijgen als ze minimaal een jaar bij een transportbedrijf werken. Wie in aanmerking wilde komen voor de regeling moest minimaal twee jaar in het bezit van een B-rijbewijs zijn.

Het programma was een groot succes, volgens de Hongaarse krant Hirado meldden ruim 8.500 geïnteresseerden zich, terwijl er maar geld was voor 1000 opleidingen. Dankzij een recente wetswijziging kunnen chauffeurs hun rijbewijs om met trekker en oplegger te rijden ook nog eens sneller halen als ze de opleidingen combineren.

Nederland

Hongarije ziet de transportsector als een belangrijke pijler van de economie. In 2022 was de sector goed voor 5,6% van de toegevoegde waarde van het land. Wegvervoerder Waberer’s is er de grootste speler en is ook een van de grootste transportbedrijven van Europa, met meer dan 6.000 medewerkers en bijna 3.000 trucks.

In Nederland is het wel verplicht om eerst het C-rijbewijs te halen voor chauffeurs aan hun CE-rijbewijs beginnen. Vorig jaar slaagden 13.426 mensen voor het C-rijbewijs, blijkt uit cijfers van het CBR. Het bureau heeft geen cijfers van het aantal geslaagden voor de CE-categorie.