Slimme Logistiek

Black box

De black box registreert alle relevante data van een voertuig. De unit wordt op een onzichtbare plaats ingebouwd. Het apparaat is uitgerust met gps en is daardoor uitermate geschikt voor een volgsysteem. Zonder dat de chauffeur iets hoeft te doen, vindt voortdurend plaatsbepaling plaats van bijvoorbeeld vrachtwagen, trailer, bus of bestelwagen.

Maar op de black box kunnen allerlei soorten sensoren en connectoren worden aangesloten. Bijvoorbeeld om gegevens uit het motormanagement te registreren, de hoeveelheid brandstof in de tank te meten of de beelden van een aangesloten dashboardcamera op te slaan en verzenden. Door middel van datacommunicatie via het gsm-netwerk kunnen de gegevens automatisch naar de thuisbasis worden verzonden.

Er komen steeds meer toepassingen bij voor black boxes. Tracking & tracing was het originele doel, maar als het voertuig dan toch permanent in verbinding staat met kantoor, ontstaat vanzelf behoefte aan steeds meer informatie. Niet meer alleen over de locatie en de route, maar ook over de conditie van de truck, de motor en andere onderdelen, de lading(ruimte) et cetera. Het maakte de weg vrij voor uitgebreide fleet management-systemen.

Black box staat niet op zichzelf

De techniek is begonnen met GPS-voertuigvolgsystemen. Die boden de mogelijkheid voor tracking & tracing van vrachtwagens en hun lading. Niet alleen handig voor de transportplanners op kantoor, maar ook voor verladers en hun klanten. Zij wisten precies wanneer hun bestelling afgeleverd werd. Het GPS-signaal maakte ook flexibele routeplanning mogelijk, rekening houdend met files, afsluitingen, ferry-afvaarten en dergelijke. Trucknavigatie is tegenwoordig vrijwel altijd geïntegreerd. Met de verbeterde datacommunicatie (hogere snelheden en lagere tarieven) groeide het aantal toepassingen. De boordcomputer zorgde bijvoorbeeld voor snelle en doeltreffende communicatie tussen planner en chauffeur. Opdrachten, charters, routewijzigingen en vertragingen kunnen snel en efficiënt worden doorgegeven.

On Board Diagnostics

Met zogeheten ‘On Board Diagnostics’ kunnen naast de actuele locatie en de gereden route ook de snelheid, afstanden, rijtijden, het brandstofverbruik, de rijstijl en de conditie van de motor worden gemeten en geregistreerd.

Maar ook koppeling met de digitale tachograaf is mogelijk. Beveiliging van de laadruimte is een andere optie: tegen ladingdiefstal (met een deur- of laadklepsensor) of als temperatuurcontrole bij geconditioneerd vervoer. Een uitbreiding met een dashcam is eveneens gewild: de beelden worden automatisch opgeslagen en bij een onverhoopte aanrijding heb je als bedrijf en chauffeur bewijzen als de schuldvraag aan de orde komt. Een andere nuttige optie is het automatisch controlesysteem voor de bandenspanning.

Ook bestaat er een module om brandstofdiefstal tegen te gaan. Een speciale sensor meet constant de hoeveelheid brandstof in de tank. Als het niveau afneemt terwijl de wagen geparkeerd staat, volgt er een automatische alarmmelding.

Inzicht helpt besparen

Toepassing van een black box kan zorgen voor aanzienlijke besparingen. Onder meer door een betere rijstijl (dankzij het inzicht in het brandstofverbruik) en de optimale bandenspanning (dankzij de automatische monitoring). Een indicatie van de gemiddelde besparing, zoals leveranciers die opgeven: 15 tot 20%. Als het brandstofverbruik daalt, heeft dat ook een gunstig effect op de CO2-uitstoot. Als ondernemers zelf nog geen duurzaamheid nastreven, ondervinden ze in toenemende mate dat klanten een kleinere carbon footprint verlangen.

Tips

  • Het draait niet om de black box. Kijk naar de functies en uitbreidingsmogelijkheden. Alle leveranciers bieden steeds meer services. Zoek op tracking & tracing en fleet management-systeem.
  • Verdiep u in de aanbieders (U vindt een overzicht in de rechter kolom). Vraag uitleg en offerte bij meerdere partijen.
  • Heeft uw bedrijf meerdere merken trucks of bestelwagens? Check of het systeem van de aanbieder met al uw voertuigen werkt.
  • Vraag collega-ondernemers naar hun ervaringen.
  • Raadpleeg uw brancheorganisatie.