Slimme Logistiek

DHL lanceert Streetscooter in 100 Nederlandse steden

Streetscooter is het nieuwe wapen van DHL in de strijd om de last mile. De elektrische bezorgauto wordt ingezet in 100 Nederlandse steden. Het concern laat ook weten dat de productiecapaciteit verdubbeld wordt tot 20.000 bestelauto’s tegen het eind van dit jaar. DHL Parcel investeert 10 miljoen euro in woonwijkvriendelijke bezorging met de aanschaf van 400 kleinere bestelauto’s. Een kwart hiervan zal de elektrische bestelauto Streetscooter zijn.

DHL lijfde in 2015 Streetscooter in om de oprukkende milieuzones en regelgeving én mogelijke verbanning van diesel in steden het hoofd te bieden. De volledig elektrische wagen heeft een maximum snelheid en actieradius van 80 kilometer (binnen 4 uur opgeladen) en 3,8 kuub opslagruimte. De total cost of ownership is volgens DHL vergelijkbaar met diesel of benzineauto’s.

DHL heeft als doel uiterlijk in 2025 70% van de bezorgingen emissievrij te doen. Om die doelstelling te halen investeert DHL ook in fietskoeriers. Naast de Parcycle, heeft DHL onlangs de Cubicycle gelanceerd. De Cubicycle heeft een afneembare container van een kubieke meter, met het formaat van een Europallet van 80x120x100 centimeter. Zonnepanelen op de container zorgen voor de benodigde stroomvoorziening voor de elektrische trapondersteuning.

In Nederland zijn de Streetscooters vanaf dit voorjaar te zien in de plaatsen Alkmaar, Almere, Amsterdam, Amersfoort, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Tiel, Utrecht en Zoetermeer. Later in het jaar komen er nog steden bij zoals Apeldoorn, Nijmegen en Wageningen. De Streetscooter zal daarmee in de woonwijken van ruim vijftig plaatsen in het land te zien zijn.