Nog altijd onzeker of en wanneer Limburg waterstoffabriek krijgt

energie voor chemelot

Het is niet te voorspellen of de bouw van een innovatieve waterstoffabriek in Limburg vertraging oploopt nu de gevolgen voor het milieu nog niet goed uitgelegd zijn. ‘In het uiterste geval moeten we de planning aanpassen’, zegt een woordvoerster van energieproducent RWE. Het bedrijf ontwikkelt op twee plaatsen in Limburg installaties voor het produceren van waterstof uit afval. Daarmee moet chemisch industriecomplex Chemelot van groene energie worden voorzien.

RWE beslist eind dit jaar definitief of het doorgaat met de bouw. Foto: Shutterstock

Op bedrijventerrein Zevenellen in Haelen wordt volgens de plannen straks niet-recyclebaar afval verwerkt tot een grondstof, waarmee op Chemelot in Geleen vervolgens groene waterstof kan worden geproduceerd. RWE is in 2016 begonnen met het plan, dat de naam FUREC draagt. In totaal kost het project ongeveer 600 miljoen euro. De Europese Unie heeft een subsidie van 108 miljoen euro toegezegd.

Volgens de huidige planning wil RWE eind dit jaar definitief besluiten of het doorgaat met FUREC. In 2028 zouden de installaties dan moeten draaien. Om te beslissen of het project haalbaar is, moet het voor het energiebedrijf duidelijk zijn of de provincie Limburg de benodigde vergunningen gaat afgeven. Voor de omgevingsvergunning moest RWE een rapport opstellen met daarin de milieugevolgen.

Een speciale commissie heeft in opdracht van de provincie dat rapport bekeken en concludeerde deze week dat het nog niet voldoet. De commissie stelt dat ‘meer diepgang en onderbouwing’ nodig is. Daardoor zijn de risico’s van de waterstoffabriek voor het milieu “nog onvoldoende in beeld. Zo is er mogelijk een onderschatting van effecten door luchtverontreiniging”. Daarnaast is de stelling dat de uitstoot van stikstof en zwavel kwetsbare natuur in de omgeving niet schaadt ‘nog onvoldoende zeker’.

RWE bekijkt de kritiek van de commissie, aldus de woordvoerster. ‘Dan zien we welke acties hieruit voort moeten komen.’

De commissie adviseert de provincie om eerst een nieuw rapport te laten opstellen, alvorens de vergunningaanvraag verder in behandeling te nemen. ‘De provincie heeft aangegeven het advies over te nemen en het aangepaste rapport opnieuw aan de commissie voor te leggen.’

Nog altijd onzeker of en wanneer Limburg waterstoffabriek krijgt | NT

Nog altijd onzeker of en wanneer Limburg waterstoffabriek krijgt

energie voor chemelot

Het is niet te voorspellen of de bouw van een innovatieve waterstoffabriek in Limburg vertraging oploopt nu de gevolgen voor het milieu nog niet goed uitgelegd zijn. ‘In het uiterste geval moeten we de planning aanpassen’, zegt een woordvoerster van energieproducent RWE. Het bedrijf ontwikkelt op twee plaatsen in Limburg installaties voor het produceren van waterstof uit afval. Daarmee moet chemisch industriecomplex Chemelot van groene energie worden voorzien.

RWE beslist eind dit jaar definitief of het doorgaat met de bouw. Foto: Shutterstock

Op bedrijventerrein Zevenellen in Haelen wordt volgens de plannen straks niet-recyclebaar afval verwerkt tot een grondstof, waarmee op Chemelot in Geleen vervolgens groene waterstof kan worden geproduceerd. RWE is in 2016 begonnen met het plan, dat de naam FUREC draagt. In totaal kost het project ongeveer 600 miljoen euro. De Europese Unie heeft een subsidie van 108 miljoen euro toegezegd.

Volgens de huidige planning wil RWE eind dit jaar definitief besluiten of het doorgaat met FUREC. In 2028 zouden de installaties dan moeten draaien. Om te beslissen of het project haalbaar is, moet het voor het energiebedrijf duidelijk zijn of de provincie Limburg de benodigde vergunningen gaat afgeven. Voor de omgevingsvergunning moest RWE een rapport opstellen met daarin de milieugevolgen.

Een speciale commissie heeft in opdracht van de provincie dat rapport bekeken en concludeerde deze week dat het nog niet voldoet. De commissie stelt dat ‘meer diepgang en onderbouwing’ nodig is. Daardoor zijn de risico’s van de waterstoffabriek voor het milieu “nog onvoldoende in beeld. Zo is er mogelijk een onderschatting van effecten door luchtverontreiniging”. Daarnaast is de stelling dat de uitstoot van stikstof en zwavel kwetsbare natuur in de omgeving niet schaadt ‘nog onvoldoende zeker’.

RWE bekijkt de kritiek van de commissie, aldus de woordvoerster. ‘Dan zien we welke acties hieruit voort moeten komen.’

De commissie adviseert de provincie om eerst een nieuw rapport te laten opstellen, alvorens de vergunningaanvraag verder in behandeling te nemen. ‘De provincie heeft aangegeven het advies over te nemen en het aangepaste rapport opnieuw aan de commissie voor te leggen.’