Het is voor het eerst dat FedEx rept over het uitfaseren van de MD11F’s, die eerder al bij Martinair Cargo en Lufthansa Cargo uit de vloot werden genomen. Door de overcapaciteit in de luchtvrachtmarkt en de hoge operationele kosten van de gemiddeld 29,6 jaar oude MD11F’s is FedEx gedwongen om afscheid te nemen van de oldtimer, waarvan het er nog zo’n 58 bezit. Rond 51 stuks vliegen nog dagelijks pakjes voor de koerier. De rest is tijdelijk in opslag of is verhuurd aan derden.

Flexibiliteit

Tegenover een groep analisten gaf  Subramaniam aan dat de MD11F bij een grote marktvraag altijd zorgde voor voldoende capaciteit en flexibiliteit, maar dat die grote vraag naar vrachtruimte er momenteel niet is en dat die ook ‘niet snel zal terugkeren’. Daarom wordt er nu een tijdsplan ontwikkeld voor de uitfasering van de oude MD11. Verder is de expresvervoerder al begonnen met het terugbrengen van het aantal vlieguren. Dat wordt gereduceerd met 8% over het lopende eerste kwartaal van dit jaar, zegt hij.

Omvangrijk

Zonder de MD11F’s bezit FedEx nog steeds over een omvangrijke vrachtvloot van onder meer 110 B757-200SF, 125 B767-300F’s, 53 B777-200F’s en 42 A300-600F’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement