Douane zet drugspoezen in voor opsporing verboden goederen: start op 1 april

Custom Cats

Een ‘wereldwijde primeur’ kondigt de Douane aan. In navolging van het huidige team speurhonden start op ‘1 april’ een pilot met speurkatten. De ‘custom cats’ worden ingezet voor de ‘opsporing van verboden goederen’ en ‘de detectie van verdachte passagiers’.

Foto: Douane

De Douane geeft een mooie uitleg voor de inzet van katten. De dieren zijn volgens de dienst ‘leniger en wendbaarder dan honden’, zodat ze ‘gemakkelijk tussen de koffers kunnen kruipen en op plekken komen die voor honden minder toegankelijk zijn’. Omdat het ‘uitstekende sluipers’ zijn, kunnen de controles ‘ongemerkt’ uitgevoerd worden.

Om er nog een schepje bovenop te doen: ‘katten zouden veranderingen in de hormoonspiegel bij mensen kunnen detecteren, zodat ze sneller personen kunnen aanwijzen die mogelijk iets te verbergen hebben’. En ‘het reukvermogen helpt de zoektocht naar beschermde vissoorten in de bagage’.

‘De eerste resultaten van proefprojecten zijn veelbelovend en leiden tot een hoger percentage onderschepte goederen en verdachte passagiers’, aldus de Douane in een toelichting op de 1 aprilgrap.

Douane zet drugspoezen in voor opsporing verboden goederen: start op 1 april | NT

Douane zet drugspoezen in voor opsporing verboden goederen: start op 1 april

Custom Cats

Een ‘wereldwijde primeur’ kondigt de Douane aan. In navolging van het huidige team speurhonden start op ‘1 april’ een pilot met speurkatten. De ‘custom cats’ worden ingezet voor de ‘opsporing van verboden goederen’ en ‘de detectie van verdachte passagiers’.

Foto: Douane

De Douane geeft een mooie uitleg voor de inzet van katten. De dieren zijn volgens de dienst ‘leniger en wendbaarder dan honden’, zodat ze ‘gemakkelijk tussen de koffers kunnen kruipen en op plekken komen die voor honden minder toegankelijk zijn’. Omdat het ‘uitstekende sluipers’ zijn, kunnen de controles ‘ongemerkt’ uitgevoerd worden.

Om er nog een schepje bovenop te doen: ‘katten zouden veranderingen in de hormoonspiegel bij mensen kunnen detecteren, zodat ze sneller personen kunnen aanwijzen die mogelijk iets te verbergen hebben’. En ‘het reukvermogen helpt de zoektocht naar beschermde vissoorten in de bagage’.

‘De eerste resultaten van proefprojecten zijn veelbelovend en leiden tot een hoger percentage onderschepte goederen en verdachte passagiers’, aldus de Douane in een toelichting op de 1 aprilgrap.