Te koop: Mammoet, ’s werelds grootste hijsbedrijf

'Strategische heroriëntatie'

Familiebedrijf SHV verkoopt Mammoet, ’s werelds grootste heavy lift- en installatiebedrijf.

Kraan van Mammoet
Foto: gut2000 / Shutterstock.com

De bedrijvengroep van de familie Fentener van Vlissingen heeft dit besloten als onderdeel van een ‘strategische heroriëntatie’. In dat kader worden ook de technische groothandel Eriks en de resterende activiteiten van horecagroothandel Makro in Zuid-Amerika afgestoten.

Het Utrechtse bedrijf wil zich concentreren op de vijf overblijvende activiteiten, waaronder SHV Energy (vooral lng en lpg), Nutreco (diervoeding) en olie- en gasmaatschappij ONE-Dyas. SHV verwacht de komende jaren grote investeringen in verduurzaming van deze activiteiten te gaan doen.

Olie- en gasindustrie

Mammoet maakt al sinds 2006 deel uit van SHV en is met ruim 6000 werknemers goed voor een omzet van ongeveer een miljard euro per jaar. Het bedrijf is wereldwijd toonaangevend in het vervoer en de installatie van zware modules, vooral in opdracht van de olie- en gasindustrie.

Uit de aankondiging van SHV valt op te maken dat het bedrijf recentelijk is geherstructureerd, onder meer door de afbouw van activiteiten in Azië, de Pacific en Afrika en de oprichting van een internationale projectenorganisatie in Dubai. Volgens het moederbedrijf kan een nieuwe eigenaar ‘alle mogelijkheden voor verdere uitbreiding verkennen’.

Russische markt

Het Nederlandse hijsbedrijf is de afgelopen jaren ook op grote schaal actief geweest op de Russische markt. Zo meldde Mammoet in 2020 een opdracht voor het uitvoeren van alle hijswerk voor de bouw van een LNG-fabriek op het schiereiland Gydansky in het uiterste noorden van Siberië. Daarbij ging het om een half miljoen ton aan modules, de grootste opdracht uit de geschiedenis van het bedrijf.

Door de Russische invasie van Oekraïne dreigde het enorme project echter een molensteen om de nek van het bedrijf te worden. Mammoet kon niet zonder goede reden uit het project stappen vanwege een contractuele boeteclausule. In dat geval had de opdrachtgever, uiteindelijk het Russische Novatek, de totale projectwaarde van ettelijke miljarden als schadeloosstelling kunnen opeisen.

Een ander omvangrijk project was de aanvoer van materieel voor de raketlanceerbasis Vostochny Cosmodrome in het Russische verre oosten. Mammoet meldde die opdracht voor wat president Poetin omschreef als ‘een voorbeeld van het moderne Rusland’ twee jaar geleden. Volgens het FD heeft SHV een principeakkoord gesloten over de verkoop van alle Russische activiteiten aan een Chinese partij, waarvan de naam niet bekend is gemaakt.

Te koop: Mammoet, ’s werelds grootste hijsbedrijf | NT

Te koop: Mammoet, ’s werelds grootste hijsbedrijf

'Strategische heroriëntatie'

Familiebedrijf SHV verkoopt Mammoet, ’s werelds grootste heavy lift- en installatiebedrijf.

Kraan van Mammoet
Foto: gut2000 / Shutterstock.com

De bedrijvengroep van de familie Fentener van Vlissingen heeft dit besloten als onderdeel van een ‘strategische heroriëntatie’. In dat kader worden ook de technische groothandel Eriks en de resterende activiteiten van horecagroothandel Makro in Zuid-Amerika afgestoten.

Het Utrechtse bedrijf wil zich concentreren op de vijf overblijvende activiteiten, waaronder SHV Energy (vooral lng en lpg), Nutreco (diervoeding) en olie- en gasmaatschappij ONE-Dyas. SHV verwacht de komende jaren grote investeringen in verduurzaming van deze activiteiten te gaan doen.

Olie- en gasindustrie

Mammoet maakt al sinds 2006 deel uit van SHV en is met ruim 6000 werknemers goed voor een omzet van ongeveer een miljard euro per jaar. Het bedrijf is wereldwijd toonaangevend in het vervoer en de installatie van zware modules, vooral in opdracht van de olie- en gasindustrie.

Uit de aankondiging van SHV valt op te maken dat het bedrijf recentelijk is geherstructureerd, onder meer door de afbouw van activiteiten in Azië, de Pacific en Afrika en de oprichting van een internationale projectenorganisatie in Dubai. Volgens het moederbedrijf kan een nieuwe eigenaar ‘alle mogelijkheden voor verdere uitbreiding verkennen’.

Russische markt

Het Nederlandse hijsbedrijf is de afgelopen jaren ook op grote schaal actief geweest op de Russische markt. Zo meldde Mammoet in 2020 een opdracht voor het uitvoeren van alle hijswerk voor de bouw van een LNG-fabriek op het schiereiland Gydansky in het uiterste noorden van Siberië. Daarbij ging het om een half miljoen ton aan modules, de grootste opdracht uit de geschiedenis van het bedrijf.

Door de Russische invasie van Oekraïne dreigde het enorme project echter een molensteen om de nek van het bedrijf te worden. Mammoet kon niet zonder goede reden uit het project stappen vanwege een contractuele boeteclausule. In dat geval had de opdrachtgever, uiteindelijk het Russische Novatek, de totale projectwaarde van ettelijke miljarden als schadeloosstelling kunnen opeisen.

Een ander omvangrijk project was de aanvoer van materieel voor de raketlanceerbasis Vostochny Cosmodrome in het Russische verre oosten. Mammoet meldde die opdracht voor wat president Poetin omschreef als ‘een voorbeeld van het moderne Rusland’ twee jaar geleden. Volgens het FD heeft SHV een principeakkoord gesloten over de verkoop van alle Russische activiteiten aan een Chinese partij, waarvan de naam niet bekend is gemaakt.