Eerste methanolschip Maersk te water gelaten (+video)

2.100 teu

In Zuid-Korea is het eerste containerschip van Maersk te water gelaten dat op methanol zal gaan varen. Het betreft een feederschip met een capaciteit van 2.100 teu dat vanaf de zomer zal worden ingezet tussen Noord-Europa en de Baltische Zee. 

Foto: Maersk

De tewaterlating bij de Hyundai Mipo Dockyard is volgens het Deense transportconcern succesvol verlopen, het schip zal op het water nu verder worden afgebouwd. Hoewel het vaartuig ook geschikt wordt gemaakt om te varen op zwavelarme stookolie, is Maersk van plan om vanaf het begin gebruik te maken van methanol, een hernieuwbare brandstof die geldt als klimaatvriendelijk en duurzaam.

Achttien containerschepen

Het nieuwe 2.100 teu-schip vormt het aperitief voor een veel grotere bestelling methanolschepen van Maersk. De rederij bestelde in 2021 en 2022, ook bij Hyundai, in totaal achttien containerschepen van 16.000 à 17.000 teu die eveneens op methanol kunnen gaan varen en die geschikt worden om heen en weer te varen op de diepzeeroute Azië-Europa. De bouw van het eerste exemplaar daarvan ging afgelopen december van start, de oplevering van de serie schepen staat gepland in 2024 en 2025.

Maersk is niet de enige die haar kaarten heeft gezet op methanol om de vloot te vergroenen. Zo bestelde CMA CGM vorige week in China nog twaalf extra containerschepen van 15.000 teu die op de brandstof kunnen gaan varen. Cosco bestelde vorig jaar eveneens twaalf methanolschepen, maar koos voor de grootste maat: circa 24.000 teu.

Maersk maakte de tewaterlating van haar methanol-feeder bekend met een video op Twitter:

Eerste methanolschip Maersk te water gelaten (+video) | NT

Eerste methanolschip Maersk te water gelaten (+video)

2.100 teu

In Zuid-Korea is het eerste containerschip van Maersk te water gelaten dat op methanol zal gaan varen. Het betreft een feederschip met een capaciteit van 2.100 teu dat vanaf de zomer zal worden ingezet tussen Noord-Europa en de Baltische Zee. 

Foto: Maersk

De tewaterlating bij de Hyundai Mipo Dockyard is volgens het Deense transportconcern succesvol verlopen, het schip zal op het water nu verder worden afgebouwd. Hoewel het vaartuig ook geschikt wordt gemaakt om te varen op zwavelarme stookolie, is Maersk van plan om vanaf het begin gebruik te maken van methanol, een hernieuwbare brandstof die geldt als klimaatvriendelijk en duurzaam.

Achttien containerschepen

Het nieuwe 2.100 teu-schip vormt het aperitief voor een veel grotere bestelling methanolschepen van Maersk. De rederij bestelde in 2021 en 2022, ook bij Hyundai, in totaal achttien containerschepen van 16.000 à 17.000 teu die eveneens op methanol kunnen gaan varen en die geschikt worden om heen en weer te varen op de diepzeeroute Azië-Europa. De bouw van het eerste exemplaar daarvan ging afgelopen december van start, de oplevering van de serie schepen staat gepland in 2024 en 2025.

Maersk is niet de enige die haar kaarten heeft gezet op methanol om de vloot te vergroenen. Zo bestelde CMA CGM vorige week in China nog twaalf extra containerschepen van 15.000 teu die op de brandstof kunnen gaan varen. Cosco bestelde vorig jaar eveneens twaalf methanolschepen, maar koos voor de grootste maat: circa 24.000 teu.

Maersk maakte de tewaterlating van haar methanol-feeder bekend met een video op Twitter: