Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat Nederland grip houdt op de maritieme sector, vanwege bedreigingen op zee van concurrerende landen.

Door de invoer van bijvoorbeeld strengere belastingregels voor grote ondernemingen, kan het buitenland voor bedrijven gaan lonken. De topman van het maritieme bedrijf Boskalis zei al eens een vertrek uit Nederland te overwegen. In het rapport staat dat dit soort signalen ook de aantrekkelijkheid van Nederland aantasten als vestigingsplaats voor grote buitenlandse bedrijven.

Het tekort aan woningen zit de scheepsbouw ook in de weg. Zo woedt er al enige tijd een discussie over of een vestiging van het scheepsbouwbedrijf Damen in Amsterdam plaats moet maken voor woningen.

In het rapport wordt de krapte op de arbeidsmarkt genoemd als nog een bedreiging voor de maritieme sector. Het tekort aan technische geschoolde mensen maakt Nederland steeds minder aanlokkelijk voor scheepsbouw. De onderzoekers stellen dat bovendien een wereldwijd groeiend tekort is aan zeevaarders, dus ook in Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement