Containervloot ouder dan ooit ondanks nieuwbouwschepen

gemiddeld 14,2 jaar

De internationale vloot van containerschepen heeft zijn hoogste gemiddelde leeftijd ooit bereikt, 14,2 jaar, zo meldt de internationale redersvereniging Bimco. Het gevolg is onder meer dat de energiezuinigheid van de containervloot gemiddeld nog heel wat te wensen over laat. Tankers (12,8 jaar) en drogebulkschepen (11,9 jaar) zijn gemiddeld nieuwer.

Foto: NT / Henk Claeys

De leeftijd van de containerschepenvloot is omhoog gekropen sinds augustus 2010, toen de vloot met 9,9 jaar relatief jong was. In de dertien tussenliggende jaren zijn 1384 oude schepen naar de sloop gebracht en 2516 nieuwe containerschepen in gebruik genomen, maar de bestaande vaartuigen die wel in de vaart bleven, krikten de gemiddelde leeftijd toch verder omhoog.

Ook de laatste tijd hebben de containerrederijen veel nieuwe schepen besteld: het wereldwijde orderboek telt 750 schepen die voor het eind van 2025 zullen worden opgeleverd. Het is evenwel afhankelijk van de mate waarin rederijen oude schepen gaan afserveren of de gemiddelde leeftijd straks wel serieus gaat afnemen en de gemiddelde energie-efficiency en klimaatvriendelijkheid van de containervloot gaan verbeteren, aldus Niels Rasmussen, hoofdanalist van Bimco.

Slow steaming

Bijna 70% van de containerschepen is nu meer dan tien jaar oud, 21% heeft een leeftijd van boven de twintig jaar. Dat betekent dat minder dan 10% in het afgelopen decennium is gebouwd, in de jaren waarin bij de scheepsbouw rekening wordt gehouden met de mogelijkheid om met langzamer varen, ‘slow steaming’, brandstof te besparen.

Het orderboek van de rederijen concentreert zich in sterke mate op het bouwen van megaschepen, vaartuigen met capaciteit voor 17.000 tot wel 24.000 teu, zo ziet Rasmussen, terwijl er ook op de kleinere routes toch schepen nodig zijn. Een groot deel van de schepen die ouder zijn dan twintig jaar komen uit de categorie tot 3.000 teu.

Ondanks het feit dat de containermarkt dit jaar aan het kwakkelen is, met minder vrachtaanbod en lagere inkomsten, heeft dat er nog niet toe geleid dat de containerrederijen meer oude containerschepen richting de sloopstranden hebben gedirigeerd. In de eerste negen maanden van het jaar zijn 57 schepen gesloopt. Daarmee lijkt de sector onder het gemiddelde van 81 gesloopte schepen op jaarbasis van de afgelopen tien jaar te blijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Containervloot ouder dan ooit ondanks nieuwbouwschepen | NT

Containervloot ouder dan ooit ondanks nieuwbouwschepen

gemiddeld 14,2 jaar

De internationale vloot van containerschepen heeft zijn hoogste gemiddelde leeftijd ooit bereikt, 14,2 jaar, zo meldt de internationale redersvereniging Bimco. Het gevolg is onder meer dat de energiezuinigheid van de containervloot gemiddeld nog heel wat te wensen over laat. Tankers (12,8 jaar) en drogebulkschepen (11,9 jaar) zijn gemiddeld nieuwer.

Foto: NT / Henk Claeys

De leeftijd van de containerschepenvloot is omhoog gekropen sinds augustus 2010, toen de vloot met 9,9 jaar relatief jong was. In de dertien tussenliggende jaren zijn 1384 oude schepen naar de sloop gebracht en 2516 nieuwe containerschepen in gebruik genomen, maar de bestaande vaartuigen die wel in de vaart bleven, krikten de gemiddelde leeftijd toch verder omhoog.

Ook de laatste tijd hebben de containerrederijen veel nieuwe schepen besteld: het wereldwijde orderboek telt 750 schepen die voor het eind van 2025 zullen worden opgeleverd. Het is evenwel afhankelijk van de mate waarin rederijen oude schepen gaan afserveren of de gemiddelde leeftijd straks wel serieus gaat afnemen en de gemiddelde energie-efficiency en klimaatvriendelijkheid van de containervloot gaan verbeteren, aldus Niels Rasmussen, hoofdanalist van Bimco.

Slow steaming

Bijna 70% van de containerschepen is nu meer dan tien jaar oud, 21% heeft een leeftijd van boven de twintig jaar. Dat betekent dat minder dan 10% in het afgelopen decennium is gebouwd, in de jaren waarin bij de scheepsbouw rekening wordt gehouden met de mogelijkheid om met langzamer varen, ‘slow steaming’, brandstof te besparen.

Het orderboek van de rederijen concentreert zich in sterke mate op het bouwen van megaschepen, vaartuigen met capaciteit voor 17.000 tot wel 24.000 teu, zo ziet Rasmussen, terwijl er ook op de kleinere routes toch schepen nodig zijn. Een groot deel van de schepen die ouder zijn dan twintig jaar komen uit de categorie tot 3.000 teu.

Ondanks het feit dat de containermarkt dit jaar aan het kwakkelen is, met minder vrachtaanbod en lagere inkomsten, heeft dat er nog niet toe geleid dat de containerrederijen meer oude containerschepen richting de sloopstranden hebben gedirigeerd. In de eerste negen maanden van het jaar zijn 57 schepen gesloopt. Daarmee lijkt de sector onder het gemiddelde van 81 gesloopte schepen op jaarbasis van de afgelopen tien jaar te blijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement