Oud-Nederlands vrachtzeilschip gezonken bij de Bahama’s: twee vermisten

'Gallant'

Het voormalige Nederlandse vrachtzeilschip de ‘Gallant’ is dinsdag gekapseisd en gezonken bij de Bahama’s. Twee opvarenden worden vermist. Zes zijn gered door de Amerikaanse kustwacht. Het schip, eigendom van van de Franse rederij Blue Schooner Company, was blijkens de laatste informatie gecharterd door het Nederlandse bedrijf Fairtransport Shipping uit Den Helder.

Het schip op een archieffoto. Foto: piotrbb / Shutterstock

‘Het management van de Blue Schooner Company ontving dinsdag bevestiging van de Amerikaanse kustwacht over het kapseizen van het zeiltransportschip de ‘Gallant’ en de voortdurende redding van de bemanning ten zuiden van de Bahama’s-archipel’, schrijft de Franse rederij. De nationaliteit van de bemanning is niet bekend.

Zes bemanningsleden konden gered worden door de lokale reddingsdiensten. Naar twee opvarenden wordt nog gezocht met twee helikopters, een vliegtuig en een schip van de Amerikaanse kustwacht en een patrouillevaartuig uit de Bahama’s. Het vrachtschip, dat voer onder de vlag van de eilandstaat Vanuatu, is inmiddels gezonken.

Getrainde bemanning

‘De twee bemanningsleden waarnaar momenteel wordt gezocht, zijn professionele zeilers die zijn opgeleid en getraind in overlevings- en reddingstechnieken op zee’, meldt de Blue Schooner Company. De rederij noemt het plotselinge opsteken van een extreem hevige wind als mogelijke oorzaak van de ramp.

Het transportzeilschip de ‘Gallant’ was op 11 mei vertrokken vanaf het Colombiaanse Santa Marta. Eindbestemming was Horta in Portugal. Aan boord van het schip was een lading koffie, cacao en rietsuiker, bestemd voor verschillende Europese importeurs.

De ‘Gallant’ werd gebouwd in 1916 in Vlaardingen en werd in de jaren ‘80 gerenoveerd. In 2017 kocht de Franse rederij de Blue Schooner Company het Nederlandse vrachtschip, dat maximaal 35 ton aan lading meenemen. Fairtransport Shipping, dat het schip charterde, noemt zich ‘de eerste milieuvriendelijke rederij ter wereld’ en heeft als doel om meer goederen met zeilschepen te vervoeren.

Oud-Nederlands vrachtzeilschip gezonken bij de Bahama’s: twee vermisten | NT

Oud-Nederlands vrachtzeilschip gezonken bij de Bahama’s: twee vermisten

'Gallant'

Het voormalige Nederlandse vrachtzeilschip de ‘Gallant’ is dinsdag gekapseisd en gezonken bij de Bahama’s. Twee opvarenden worden vermist. Zes zijn gered door de Amerikaanse kustwacht. Het schip, eigendom van van de Franse rederij Blue Schooner Company, was blijkens de laatste informatie gecharterd door het Nederlandse bedrijf Fairtransport Shipping uit Den Helder.

Het schip op een archieffoto. Foto: piotrbb / Shutterstock

‘Het management van de Blue Schooner Company ontving dinsdag bevestiging van de Amerikaanse kustwacht over het kapseizen van het zeiltransportschip de ‘Gallant’ en de voortdurende redding van de bemanning ten zuiden van de Bahama’s-archipel’, schrijft de Franse rederij. De nationaliteit van de bemanning is niet bekend.

Zes bemanningsleden konden gered worden door de lokale reddingsdiensten. Naar twee opvarenden wordt nog gezocht met twee helikopters, een vliegtuig en een schip van de Amerikaanse kustwacht en een patrouillevaartuig uit de Bahama’s. Het vrachtschip, dat voer onder de vlag van de eilandstaat Vanuatu, is inmiddels gezonken.

Getrainde bemanning

‘De twee bemanningsleden waarnaar momenteel wordt gezocht, zijn professionele zeilers die zijn opgeleid en getraind in overlevings- en reddingstechnieken op zee’, meldt de Blue Schooner Company. De rederij noemt het plotselinge opsteken van een extreem hevige wind als mogelijke oorzaak van de ramp.

Het transportzeilschip de ‘Gallant’ was op 11 mei vertrokken vanaf het Colombiaanse Santa Marta. Eindbestemming was Horta in Portugal. Aan boord van het schip was een lading koffie, cacao en rietsuiker, bestemd voor verschillende Europese importeurs.

De ‘Gallant’ werd gebouwd in 1916 in Vlaardingen en werd in de jaren ‘80 gerenoveerd. In 2017 kocht de Franse rederij de Blue Schooner Company het Nederlandse vrachtschip, dat maximaal 35 ton aan lading meenemen. Fairtransport Shipping, dat het schip charterde, noemt zich ‘de eerste milieuvriendelijke rederij ter wereld’ en heeft als doel om meer goederen met zeilschepen te vervoeren.