Hackers slaan toe bij AB Texel: ‘geen impact op dienstverlening’

gijzelsoftware

Wegvervoerder AB Texel is slachtoffer geworden van een cyberaanval met gijzelsoftware. De aanval heeft ‘geen impact op de dienstverlening en de operatie draait door’, meldt het bedrijf.

Het werk gaat gewoon door bij AB Texel. Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock

Het gaat om een aanval van de hackersgroep Cactus, die eerder dit jaar ook bij de Franse multinational Schneider Electric inbrak. De groep gebruikt daarvoor ransomware, dat is software die data buitmaakt en vasthoudt tot het slachtoffer losgeld betaalt.

‘Na de aanval op 16 februari is een hersteloperatie direct in gang gezet’, vertelt Leon Klompstra, woordvoerder bij AB Texel. ‘We doen aangifte bij de politie en de aanval is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.’

Logistieke bedrijven vallen vaker ten prooi aan cybercriminelen. Het bekendste geval in daarvan in het wegvervoer is Bakker Logistiek, dat in 2021 werd aangevallen met ransomware. Dat leidde tot lege schappen op de kaasafdeling van Albert Heijn, een klant van Bakker.

Hackers slaan toe bij AB Texel: ‘geen impact op dienstverlening’ | NT

Hackers slaan toe bij AB Texel: ‘geen impact op dienstverlening’

gijzelsoftware

Wegvervoerder AB Texel is slachtoffer geworden van een cyberaanval met gijzelsoftware. De aanval heeft ‘geen impact op de dienstverlening en de operatie draait door’, meldt het bedrijf.

Het werk gaat gewoon door bij AB Texel. Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock

Het gaat om een aanval van de hackersgroep Cactus, die eerder dit jaar ook bij de Franse multinational Schneider Electric inbrak. De groep gebruikt daarvoor ransomware, dat is software die data buitmaakt en vasthoudt tot het slachtoffer losgeld betaalt.

‘Na de aanval op 16 februari is een hersteloperatie direct in gang gezet’, vertelt Leon Klompstra, woordvoerder bij AB Texel. ‘We doen aangifte bij de politie en de aanval is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.’

Logistieke bedrijven vallen vaker ten prooi aan cybercriminelen. Het bekendste geval in daarvan in het wegvervoer is Bakker Logistiek, dat in 2021 werd aangevallen met ransomware. Dat leidde tot lege schappen op de kaasafdeling van Albert Heijn, een klant van Bakker.