Kamer: geen twijfel aan integriteit Schultz

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de integriteit van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu niet in het geding is.

De VVD-minister kwam in opspraak toen bleek dat haar man aandelen had gehad in certificeringsbedrijf Kiwa. Dat voormalige aandelenbezit had de kandidaat-minister bij haar aantreden in 2010 niet aan formateur Mark Rutte gemeld.

Niet alleen de coalitiepartijen VVD en CDA, ook CDA, PVV, SGP en 50Plus oordeelden dat Schultz dit inmiddels verkochte belang ook niet had hoeven melden op grond van het huidige handboek dat aanstaande ministers voorschrijft hoe te handelen in zaken die mogelijke belangenverstrengeling meebrengen met hun publieke functie.

De brede Kamermeerderheid volgde de redenering van premier Mark Rutte dat Schultz volgens dat handboek geen meldingsplicht had. Rutte gaat de bepalingen in dat handboek wel aanscherpen.

Kiwa is een door de overheid geselecteerd bedrijf voor de certificering in onder meer de logistiek.. Het heeft in die functie veel contact met het ministerie van Schultz. Aangezien haar man, Haro Schultz van Haegen, een aanzienlijk belang in Kiwa had gehad en er mogelijk nog steeds banden mee kon hebben, ontstond het vermoeden dat Melanie Schultz belangrijke informatie had achtergehouden.

‘Het is nu in detail duidelijk hoe het zit’, zei verkeerswoordvoerder Ton Elias van de VVD tijdens het debat hierover in de Tweede Kamer. Zijn CDA-collega Sander de Rouwe merkte op dat de discussie over de integriteit van de minister haar ‘geen recht doet’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Kamer: geen twijfel aan integriteit Schultz | NT

Kamer: geen twijfel aan integriteit Schultz

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de integriteit van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu niet in het geding is.

De VVD-minister kwam in opspraak toen bleek dat haar man aandelen had gehad in certificeringsbedrijf Kiwa. Dat voormalige aandelenbezit had de kandidaat-minister bij haar aantreden in 2010 niet aan formateur Mark Rutte gemeld.

Niet alleen de coalitiepartijen VVD en CDA, ook CDA, PVV, SGP en 50Plus oordeelden dat Schultz dit inmiddels verkochte belang ook niet had hoeven melden op grond van het huidige handboek dat aanstaande ministers voorschrijft hoe te handelen in zaken die mogelijke belangenverstrengeling meebrengen met hun publieke functie.

De brede Kamermeerderheid volgde de redenering van premier Mark Rutte dat Schultz volgens dat handboek geen meldingsplicht had. Rutte gaat de bepalingen in dat handboek wel aanscherpen.

Kiwa is een door de overheid geselecteerd bedrijf voor de certificering in onder meer de logistiek.. Het heeft in die functie veel contact met het ministerie van Schultz. Aangezien haar man, Haro Schultz van Haegen, een aanzienlijk belang in Kiwa had gehad en er mogelijk nog steeds banden mee kon hebben, ontstond het vermoeden dat Melanie Schultz belangrijke informatie had achtergehouden.

‘Het is nu in detail duidelijk hoe het zit’, zei verkeerswoordvoerder Ton Elias van de VVD tijdens het debat hierover in de Tweede Kamer. Zijn CDA-collega Sander de Rouwe merkte op dat de discussie over de integriteit van de minister haar ‘geen recht doet’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement