IMO sluit uitstel van zwavelcap uit

Laagzwavelige Brandstof

De IMO sluit uitstel van een wereldwijde zwavelcap per 2020 uit. Daarvoor waarschuwt de International Bunker Industry Association (IBIA).

Voor de laatste bijeenkomst van het milieucomité van de IMO (International Maritime Organization), die van 3 tot en met 7 juli plaatsvond in Londen, waren twee documenten ingediend waarin werd aangestipt dat er regionale verschillen zullen zijn in de mate waarin raffinaderijen aan de vraag naar laagzwavelige stookolie kunnen voldoen. In de voorstellen werd de IMO gevraagd om hier rekening mee te houden en om transitiemaatregelen te overwegen.

IBIA noemt de 2020-doelstelling voor de wereldwijde zwavelcap van 0,5% een ‘goed besluit’ en roept zijn leden op om geen twijfel te zaaien, omdat de streefdatum momenteel het ‘enige is dat we weten’. Twijfel zal er volgens de brancheorganisatie alleen maar aan bijdragen dat de gestelde deadline niet wordt gehaald.

De IMO heeft vorig jaar besloten om per 2020 een wereldwijde zwavelcap in te voeren. Schepen mogen dan alleen nog stookolie verbranden die maximaal 0,5% zwavel bevat, ten opzichte van 3,5% nu. Discussiepunt is of raffinaderijen in staat zullen zijn om in 2020 genoeg van deze brandstof te produceren. Verschillende partijen achten dat niet waarschijnlijk, wat vorig jaar binnen de IMO leidde tot gesprekken over uitstel van de zwavelcap tot 2025. Daar is uiteindelijk mede onder druk van de Europese Commissie van afgezien. De Commissie had aangegeven de zwaveluitstoot in Europese wateren per 2020 aan banden te leggen, ongeacht het besluit van de IMO. Om regionale verschillen in regelgeving, de grootste frustratie van reders, te voorkomen besloot de IMO daarom voet bij stuk te houden.

Toch hopen veel bedrijven dat de regel wordt uitgesteld, mede vanwege de reputatie die de IMO heeft opgebouwd. Begin deze maand werd ook de deadline voor de ballastwaterregel weer met twee jaar vooruitgeschoven. Die regel had per september dit jaar in moeten gaan.

Verladers zetten ondertussen hun hakken in het zand. IKEA heeft scheepseigenaren opgeroepen om aan de IMO-regels te voldoen, wie dat niet doet zal de klandizie van de Zweedse meubelhandelaar verliezen. Niet voldoen aan de regels zou contractbreuk betekenen, zegt Scott Hemphill, global sustainability developer van IKEA tegen Tradewinds.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

IMO sluit uitstel van zwavelcap uit | NT

IMO sluit uitstel van zwavelcap uit

Laagzwavelige Brandstof

De IMO sluit uitstel van een wereldwijde zwavelcap per 2020 uit. Daarvoor waarschuwt de International Bunker Industry Association (IBIA).

Voor de laatste bijeenkomst van het milieucomité van de IMO (International Maritime Organization), die van 3 tot en met 7 juli plaatsvond in Londen, waren twee documenten ingediend waarin werd aangestipt dat er regionale verschillen zullen zijn in de mate waarin raffinaderijen aan de vraag naar laagzwavelige stookolie kunnen voldoen. In de voorstellen werd de IMO gevraagd om hier rekening mee te houden en om transitiemaatregelen te overwegen.

IBIA noemt de 2020-doelstelling voor de wereldwijde zwavelcap van 0,5% een ‘goed besluit’ en roept zijn leden op om geen twijfel te zaaien, omdat de streefdatum momenteel het ‘enige is dat we weten’. Twijfel zal er volgens de brancheorganisatie alleen maar aan bijdragen dat de gestelde deadline niet wordt gehaald.

De IMO heeft vorig jaar besloten om per 2020 een wereldwijde zwavelcap in te voeren. Schepen mogen dan alleen nog stookolie verbranden die maximaal 0,5% zwavel bevat, ten opzichte van 3,5% nu. Discussiepunt is of raffinaderijen in staat zullen zijn om in 2020 genoeg van deze brandstof te produceren. Verschillende partijen achten dat niet waarschijnlijk, wat vorig jaar binnen de IMO leidde tot gesprekken over uitstel van de zwavelcap tot 2025. Daar is uiteindelijk mede onder druk van de Europese Commissie van afgezien. De Commissie had aangegeven de zwaveluitstoot in Europese wateren per 2020 aan banden te leggen, ongeacht het besluit van de IMO. Om regionale verschillen in regelgeving, de grootste frustratie van reders, te voorkomen besloot de IMO daarom voet bij stuk te houden.

Toch hopen veel bedrijven dat de regel wordt uitgesteld, mede vanwege de reputatie die de IMO heeft opgebouwd. Begin deze maand werd ook de deadline voor de ballastwaterregel weer met twee jaar vooruitgeschoven. Die regel had per september dit jaar in moeten gaan.

Verladers zetten ondertussen hun hakken in het zand. IKEA heeft scheepseigenaren opgeroepen om aan de IMO-regels te voldoen, wie dat niet doet zal de klandizie van de Zweedse meubelhandelaar verliezen. Niet voldoen aan de regels zou contractbreuk betekenen, zegt Scott Hemphill, global sustainability developer van IKEA tegen Tradewinds.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement