“Het is nu onomstotelijk bewezen dat de kosten van elektriciteit voor de industrie in Nederland schrikbarend hoger zijn. De elektriciteitskosten voor industriële grootverbruikers zijn in omringende landen als Duitsland, Frankrijk en België tot wel 66 procent lager dan in Nederland. Ook is dit verschil het afgelopen jaar sterk gegroeid”, stelt VNO-NCW.

Volgens de ondernemers kan dit niet zo doorgaan. “Nu al dreigen verschillende bedrijven op de korte termijn in de problemen te komen omdat de productie stilligt of ze moeten concurreren tegen bedrijven die veel goedkoper kunnen werken.” Voor de lange termijn nekken de structureel hogere kosten de investeringen in de noodzakelijke verduurzaming van Nederlandse bedrijven.

Onze buurlanden ondersteunen via allerlei regelingen hun industrie waardoor stroom daar veel goedkoper is, komt uit het onderzoek naar voren. Nederland maakt van deze mogelijkheden geen gebruik of heeft ze recent afgeschaft. VNO-NCW wil dat de politiek snel kijkt naar mogelijkheden die andere landen wel gebruiken en Nederland niet.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).