Baltimore maakt alles gereed voor vlottrekken schadeschip Dali

Eind deze maand weer bereikbaar

Met de aanleg van een derde, alternatieve route is er weer beperkte scheepvaart (15 procent) mogelijk naar de haven van Baltimore. Ondertussen werkt een bergingsteam aan het herstel: 1300 ton staal is uit het water verwijderd en 120 containers zijn verplaatst om puin te ruimen op het schip Dali. De bedoeling is dat de haven eind deze maand weer volledig open zal zijn voor scheepvaartverkeer. Deze week wordt waarschijnlijk gestart met het vlottrekken van de Dali.

Baltimore Dali schip
Bergingswerk aan de Dali moet haven straks weer toegankelijk maken. Foto: ANP/TNS Abaca

De bergingswerkzaamheden liggen volgens de autoriteiten goed op schema; eind april/begin mei zal er weer doorvaart mogelijk zijn naar de haven van Baltimore. In de tussentijd hebben inmiddels 113 schepen de haven kunnen bereiken via eerdere, alternatieve routes, die 80 meter breed en 10,6 meter diep zijn. De hoofdtoegang tot de haven is 220 meter breed en 15 meter diep.

Puin ruimen

Het beschadigde schip Dali ligt nu nog vast onder de zwaar beschadigde brug. Nadat de komende week nog enkele tientallen containers van het schip zullen worden gehaald, wordt begonnen met puin ruimen en zal daarna vervolgens worden geprobeerd om het schip vlot te trekken en onder de brug vandaan te halen.

Ondertussen is men bezig om de stalen constructie en rijbanen van de brug door te snijden zodat het schip vrij komt van de brug. Containerschip de Dali, beladen met 9962 teu, kwam vorige maand in botsing met 2,5 kilometer lange Francis Scott Key Bridge.

Om de getroffen bedrijven in het havengebied tegemoet te komen heeft de burgemeester van Baltimore afgelopen week aangekondigd dat havenmedewerkers die nu werkloos thuiszitten als gevolg van het ongeluk, in aanmerking komen voor een uitkering. In totaal is daarvoor een miljoen dollar uitgetrokken.

Baltimore maakt alles gereed voor vlottrekken schadeschip Dali | NT

Baltimore maakt alles gereed voor vlottrekken schadeschip Dali

Eind deze maand weer bereikbaar

Met de aanleg van een derde, alternatieve route is er weer beperkte scheepvaart (15 procent) mogelijk naar de haven van Baltimore. Ondertussen werkt een bergingsteam aan het herstel: 1300 ton staal is uit het water verwijderd en 120 containers zijn verplaatst om puin te ruimen op het schip Dali. De bedoeling is dat de haven eind deze maand weer volledig open zal zijn voor scheepvaartverkeer. Deze week wordt waarschijnlijk gestart met het vlottrekken van de Dali.

Baltimore Dali schip
Bergingswerk aan de Dali moet haven straks weer toegankelijk maken. Foto: ANP/TNS Abaca

De bergingswerkzaamheden liggen volgens de autoriteiten goed op schema; eind april/begin mei zal er weer doorvaart mogelijk zijn naar de haven van Baltimore. In de tussentijd hebben inmiddels 113 schepen de haven kunnen bereiken via eerdere, alternatieve routes, die 80 meter breed en 10,6 meter diep zijn. De hoofdtoegang tot de haven is 220 meter breed en 15 meter diep.

Puin ruimen

Het beschadigde schip Dali ligt nu nog vast onder de zwaar beschadigde brug. Nadat de komende week nog enkele tientallen containers van het schip zullen worden gehaald, wordt begonnen met puin ruimen en zal daarna vervolgens worden geprobeerd om het schip vlot te trekken en onder de brug vandaan te halen.

Ondertussen is men bezig om de stalen constructie en rijbanen van de brug door te snijden zodat het schip vrij komt van de brug. Containerschip de Dali, beladen met 9962 teu, kwam vorige maand in botsing met 2,5 kilometer lange Francis Scott Key Bridge.

Om de getroffen bedrijven in het havengebied tegemoet te komen heeft de burgemeester van Baltimore afgelopen week aangekondigd dat havenmedewerkers die nu werkloos thuiszitten als gevolg van het ongeluk, in aanmerking komen voor een uitkering. In totaal is daarvoor een miljoen dollar uitgetrokken.