Oud-havendirecteur van Genua gearresteerd vanwege corruptie

Geld in ruil voor vergunningen

De Italiaanse, fiscale politie heeft dinsdagochtend de oud-directeur, Paola Emilio Signorini van het havenbedrijf van Genua aangehouden vanwege verdenking van corruptie. Signorini was niet de enige die werd gearresteerd; ook president Giovanni Toti van de regio Ligurië en ondernemer Aldo Spinelli, eigenaar van terminal Spinelli GPT Genoa Port Terminal, zijn aangehouden, zo melden Italiaanse media. Ze zijn lopende het onderzoek onder huisarrest geplaatst.

Aldo Spinelli gearresteerd
Behalve de oud-havendirecteur van Genua is ook zakenman Aldo Spinelli (hier op de foto) gearresteerd vanwege corruptie. Foto: ANP, Imago/ Matteo Papini

De mannen zijn aangehouden, omdat ze steekpenningen zouden hebben aangenomen in ruil voor het verlenen van een vergunning voor een containerterminal in de haven van Genua aan Aldo Spinelli, eigenaar van de gelijknamige Gruppo Spinelli Logistics Provider.

De 84-jarige zakenman Spinelli is sinds gisterochtend onder huisarrest geplaatst. Hij zou de vergunning voor de terminal hebben verkregen nadat hij onder andere de president Toti van de regio Ligurië, waarvan Genua de hoofdstad is, geld zou hebben betaald.

De terminal van Spinelli werd eind jaren negentig opgericht en beslaat 150.000 vierkante meter en verwerkt op jaarbasis zo’n 580.000 teu. De terminal is toegankelijk voor container- en RoRoschepen, er werken in totaal zo’n 149 mensen op de terminal. Behalve in de haven is Spinelli met zijn onderneming ook actief in het wegvervoer en is in Italie ook bekend als oud-eigenaar van de voetbalclubs van Genua en Livorno.

Gunsten

Ook oud-havendirecteur Signorini is lopende het onderzoek onder huisarrest geplaatst. Hij was van 2016 tot 2023 directeur van de haven van Genua en is sinds vorig jaar ceo van het Italiaanse nutsbedrijf IREN. Hij zou, samen met Toti, geld hebben aangenomen in ruil voor het verlenen van gunsten aan ondernemers zoals Spinelli.

Signorini wordt er onder andere van beschuldigd 15.000 euro te hebben aangenomen van Spinelli, in ruil van diverse gunsten, zoals overnachtingen in een luxe hotel in Monte Carlo. Ook zou hij gebruik hebben gemaakt van de creditcard van Spinelli tijdens een reis naar Las Vegas.

Er zijn nog huiszoekingen gaande en er is inmiddels 570 duizend euro in beslag genomen. De verdachte transacties werden gesignaleerd door de Italiaanse bank Bankitalia, die na onderzoek voldoende bewijs had verzameld voor het Openbaar Ministerie.

Rechterhand

Er zijn in totaal negen mensen gearresteerd, waaronder ook de rechterhand van Toti, stafchef Matteo Cozzani. Tegen hem zijn tien bevelen tot voorlopige hechtenis ingediend; hij wordt verdacht van corruptie bij de verkiezingen van 2020 en is tijdens het onderzoek onder huisarrest geplaatst. Toti wordt ervan beschuldigd 74.100 euro te hebben ontvangen van Spinelli in ruil voor zakelijke gunsten.

Ook zou hij nauwe banden hebben met de Cammarata familie, die deel uitmaakt van de Cosa Nostra op Sicilië, die ook grote belangen hebben in Genua en omstreken. De verdachtmakingen rondom Toti dateren overigens al van vier jaar geleden, maar eerder had het OM niet genoeg bewijs om tot arrestatie over te gaan. Toti is aangesloten bij de politieke partij Noi Moderati, die gelieerd is aan de coalitie van premier Giorgia Meloni.

De haven van Genua staat in de ranglijst van belangrijkste zeehavens op de 12 plaats met een jaarlijkse 2,7 miljoen teu.

Oud-havendirecteur van Genua gearresteerd vanwege corruptie | NT

Oud-havendirecteur van Genua gearresteerd vanwege corruptie

Geld in ruil voor vergunningen

De Italiaanse, fiscale politie heeft dinsdagochtend de oud-directeur, Paola Emilio Signorini van het havenbedrijf van Genua aangehouden vanwege verdenking van corruptie. Signorini was niet de enige die werd gearresteerd; ook president Giovanni Toti van de regio Ligurië en ondernemer Aldo Spinelli, eigenaar van terminal Spinelli GPT Genoa Port Terminal, zijn aangehouden, zo melden Italiaanse media. Ze zijn lopende het onderzoek onder huisarrest geplaatst.

Aldo Spinelli gearresteerd
Behalve de oud-havendirecteur van Genua is ook zakenman Aldo Spinelli (hier op de foto) gearresteerd vanwege corruptie. Foto: ANP, Imago/ Matteo Papini

De mannen zijn aangehouden, omdat ze steekpenningen zouden hebben aangenomen in ruil voor het verlenen van een vergunning voor een containerterminal in de haven van Genua aan Aldo Spinelli, eigenaar van de gelijknamige Gruppo Spinelli Logistics Provider.

De 84-jarige zakenman Spinelli is sinds gisterochtend onder huisarrest geplaatst. Hij zou de vergunning voor de terminal hebben verkregen nadat hij onder andere de president Toti van de regio Ligurië, waarvan Genua de hoofdstad is, geld zou hebben betaald.

De terminal van Spinelli werd eind jaren negentig opgericht en beslaat 150.000 vierkante meter en verwerkt op jaarbasis zo’n 580.000 teu. De terminal is toegankelijk voor container- en RoRoschepen, er werken in totaal zo’n 149 mensen op de terminal. Behalve in de haven is Spinelli met zijn onderneming ook actief in het wegvervoer en is in Italie ook bekend als oud-eigenaar van de voetbalclubs van Genua en Livorno.

Gunsten

Ook oud-havendirecteur Signorini is lopende het onderzoek onder huisarrest geplaatst. Hij was van 2016 tot 2023 directeur van de haven van Genua en is sinds vorig jaar ceo van het Italiaanse nutsbedrijf IREN. Hij zou, samen met Toti, geld hebben aangenomen in ruil voor het verlenen van gunsten aan ondernemers zoals Spinelli.

Signorini wordt er onder andere van beschuldigd 15.000 euro te hebben aangenomen van Spinelli, in ruil van diverse gunsten, zoals overnachtingen in een luxe hotel in Monte Carlo. Ook zou hij gebruik hebben gemaakt van de creditcard van Spinelli tijdens een reis naar Las Vegas.

Er zijn nog huiszoekingen gaande en er is inmiddels 570 duizend euro in beslag genomen. De verdachte transacties werden gesignaleerd door de Italiaanse bank Bankitalia, die na onderzoek voldoende bewijs had verzameld voor het Openbaar Ministerie.

Rechterhand

Er zijn in totaal negen mensen gearresteerd, waaronder ook de rechterhand van Toti, stafchef Matteo Cozzani. Tegen hem zijn tien bevelen tot voorlopige hechtenis ingediend; hij wordt verdacht van corruptie bij de verkiezingen van 2020 en is tijdens het onderzoek onder huisarrest geplaatst. Toti wordt ervan beschuldigd 74.100 euro te hebben ontvangen van Spinelli in ruil voor zakelijke gunsten.

Ook zou hij nauwe banden hebben met de Cammarata familie, die deel uitmaakt van de Cosa Nostra op Sicilië, die ook grote belangen hebben in Genua en omstreken. De verdachtmakingen rondom Toti dateren overigens al van vier jaar geleden, maar eerder had het OM niet genoeg bewijs om tot arrestatie over te gaan. Toti is aangesloten bij de politieke partij Noi Moderati, die gelieerd is aan de coalitie van premier Giorgia Meloni.

De haven van Genua staat in de ranglijst van belangrijkste zeehavens op de 12 plaats met een jaarlijkse 2,7 miljoen teu.