Bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven kwartalen krimp

vooral door prijsverhogingen

De Nederlandse bloemen- en plantenexport is in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. “Na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp kunnen we nu eindelijk spreken van groei”, zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

bloementransportzeecontainer
Beeld: OMA

Alles bij elkaar was met de handel bijna 2,1 miljard euro gemoeid, 4 procent meer dan een jaar terug. Die groei was vooral te danken aan prijsverhogingen. Volgens de brancheclub bleef het aantal verkochte bloemen min of meer gelijk, terwijl dit voor planten 2 procent steeg. De verschillen tussen markten waren wel groot. Zo kromp de export naar Frankrijk fors met 8 procent. De Britse markt liet juist bijna 12 procent groei zien.

Handelaren in de branche hebben het al langer moeilijk, onder meer omdat mensen door de gestegen inflatie minder geld aan bloemen en planten spenderen. Of afgelopen kwartaal het begin is van een periode met herstel, is nog lastig te zeggen.

Mesken wijst erop dat Pasen dit jaar vroeg viel. “Daarmee ontstaat een langere periode om te overbruggen voor de handel tot de Moederdagen in mei.” Zowel Pasen als Moederdag is een belangrijk feest voor de bloemenbranche. Die laatste dag valt niet in alle landen op dezelfde dag.

De VGB houdt sowieso nog rekening met moeilijkheden voor de export naar het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 30 april zullen alle planten die daarheen geëxporteerd worden bij aankomst in de havens worden geïnspecteerd. Ook voor vijf bloemensoorten komen er inspecties, weet Mesken. Volgens hem is nog altijd niet duidelijk hoe dit alles straks precies wordt georganiseerd.

“De export naar het VK kent al een hoop problemen sinds Brexit, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we ook deze logistieke problemen uiteindelijk tot een goed einde kunnen brengen”, zegt Mesken.

Bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven kwartalen krimp | NT

Bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven kwartalen krimp

vooral door prijsverhogingen

De Nederlandse bloemen- en plantenexport is in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. “Na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp kunnen we nu eindelijk spreken van groei”, zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

bloementransportzeecontainer
Beeld: OMA

Alles bij elkaar was met de handel bijna 2,1 miljard euro gemoeid, 4 procent meer dan een jaar terug. Die groei was vooral te danken aan prijsverhogingen. Volgens de brancheclub bleef het aantal verkochte bloemen min of meer gelijk, terwijl dit voor planten 2 procent steeg. De verschillen tussen markten waren wel groot. Zo kromp de export naar Frankrijk fors met 8 procent. De Britse markt liet juist bijna 12 procent groei zien.

Handelaren in de branche hebben het al langer moeilijk, onder meer omdat mensen door de gestegen inflatie minder geld aan bloemen en planten spenderen. Of afgelopen kwartaal het begin is van een periode met herstel, is nog lastig te zeggen.

Mesken wijst erop dat Pasen dit jaar vroeg viel. “Daarmee ontstaat een langere periode om te overbruggen voor de handel tot de Moederdagen in mei.” Zowel Pasen als Moederdag is een belangrijk feest voor de bloemenbranche. Die laatste dag valt niet in alle landen op dezelfde dag.

De VGB houdt sowieso nog rekening met moeilijkheden voor de export naar het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 30 april zullen alle planten die daarheen geëxporteerd worden bij aankomst in de havens worden geïnspecteerd. Ook voor vijf bloemensoorten komen er inspecties, weet Mesken. Volgens hem is nog altijd niet duidelijk hoe dit alles straks precies wordt georganiseerd.

“De export naar het VK kent al een hoop problemen sinds Brexit, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we ook deze logistieke problemen uiteindelijk tot een goed einde kunnen brengen”, zegt Mesken.