Duisport zet röntgenscanner in om drugssmokkel tegen te gaan

en voor snellere douaneafhandeling

In de haven van Duisburg wordt een röntgensysteem voor trucks gebouwd. Het havenbedrijf en de Duitse douane hopen daarmee smokkelaars in de binnenhaven ‘effectiever een halt toe te roepen’ en de douaneafhandeling te versnellen. Het havenbedrijf investeert 3 miljoen euro in de bouw van het systeem.

Duisport krijgt als eerste binnenhaven in Duitsland een röntgenscanner om de lading van trucks te bekijken. Foto: Duisport

De ‘Großröntgenanlage’ laat zich vergelijken met een wasstraat. De vrachtwagen staat stil, de chauffeur stapt uit, en het röntgenapparaat beweegt langs de truck om de lading te scannen. Het douanekantoor in Ruhrort krijgt de beelden direct te zien.

In Duitsland is dit voor het eerst dat een dergelijke controlesysteem wordt gebruikt in een binnenhaven. Alleen in de havens van Hamburg en Bremerhaven wordt röntgentechniek gebruikt om trucks te scannen.

‘Dit verhoogt de internationale veiligheidsstandaard op de locatie Duisburg enorm’, zegt Markus Bangen, ceo van Duisport (tweede van links op bovenstaande foto). ‘Voor internationale rederijen is het bestaan van een dergelijke faciliteit een belangrijk criterium om te beslissen waar ze hun activiteiten willen uitbreiden of inkrimpen.’

De faciliteit wordt gebouwd op een terrein van ongeveer 3200 vierkante meter in de buurt van het huidige douanekantoor in Ruhrort.

Stephanie Imhof, hoofd van het hoofddouanekantoor van Duisburg (tweede van rechts op de foto), noemt de bouw van de röntgenfaciliteit noodzaak. ‘Het aantal vrachtwagens dat in de haven moet worden gecontroleerd is sterk gestegen, vooral sinds Brexit. De apparatuur maakt het mogelijk om die controles efficiënter uit te voeren.’

Duisport zet röntgenscanner in om drugssmokkel tegen te gaan | NT

Duisport zet röntgenscanner in om drugssmokkel tegen te gaan

en voor snellere douaneafhandeling

In de haven van Duisburg wordt een röntgensysteem voor trucks gebouwd. Het havenbedrijf en de Duitse douane hopen daarmee smokkelaars in de binnenhaven ‘effectiever een halt toe te roepen’ en de douaneafhandeling te versnellen. Het havenbedrijf investeert 3 miljoen euro in de bouw van het systeem.

Duisport krijgt als eerste binnenhaven in Duitsland een röntgenscanner om de lading van trucks te bekijken. Foto: Duisport

De ‘Großröntgenanlage’ laat zich vergelijken met een wasstraat. De vrachtwagen staat stil, de chauffeur stapt uit, en het röntgenapparaat beweegt langs de truck om de lading te scannen. Het douanekantoor in Ruhrort krijgt de beelden direct te zien.

In Duitsland is dit voor het eerst dat een dergelijke controlesysteem wordt gebruikt in een binnenhaven. Alleen in de havens van Hamburg en Bremerhaven wordt röntgentechniek gebruikt om trucks te scannen.

‘Dit verhoogt de internationale veiligheidsstandaard op de locatie Duisburg enorm’, zegt Markus Bangen, ceo van Duisport (tweede van links op bovenstaande foto). ‘Voor internationale rederijen is het bestaan van een dergelijke faciliteit een belangrijk criterium om te beslissen waar ze hun activiteiten willen uitbreiden of inkrimpen.’

De faciliteit wordt gebouwd op een terrein van ongeveer 3200 vierkante meter in de buurt van het huidige douanekantoor in Ruhrort.

Stephanie Imhof, hoofd van het hoofddouanekantoor van Duisburg (tweede van rechts op de foto), noemt de bouw van de röntgenfaciliteit noodzaak. ‘Het aantal vrachtwagens dat in de haven moet worden gecontroleerd is sterk gestegen, vooral sinds Brexit. De apparatuur maakt het mogelijk om die controles efficiënter uit te voeren.’