Eigenaar rampschip Baltimore wil dat verladers meebetalen aan berging

averij-grosse uitgeroepen

De eigenaar van rampschip ‘Dali’ heeft averij-grosse uitgeroepen. Grace Ocean uit Singapore wil dat verladers meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het totale verlies wordt ergens tussen de 2 en 4 miljard dollar geschat.

De eerste 36 containers zijn van boord de 'Dali' gehaald. Foto: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP (via ANP)

De ‘Dali’ is een 10.000 teu-schip dat als charter vaarde voor Maersk. Het Deense concern bevestigt dat de Singaporese eigenaar nu averij-grosse heeft uitgeroepen, wat inhoudt dat de schade gedeeld moet worden met de eigenaren van de lading. Dat er een beroep wordt gedaan over averij-grosse wijst volgens de rederij op ‘uitzonderlijk hoge kosten.’

Het rampschip voer op 26 maart, kort nadat het schip was vertrokken uit de haven van Baltimore met bestemming Sri Lanka, tegen een van de pijlers van de Francis Scott Key Bridge. De brug is ruim 2,5 kilometer lang en vormde een belangrijke verkeersader voor zo’n 11,5 miljoen voertuigen per jaar verwerkte.

Financiële schade

Volgens een verzekeringsdeskundige die tegenover het Amerikaanse persbureau Reuters een schatting heeft gemaakt van het totale kostenplaatje, hangt het vooral van de verdere duur van de afsluiting van de haven van Baltimore af, hoe ver de financiële schade nog gaat oplopen. Hij voorziet een bandbreedte van tussen de 2 en 4 miljard dollar aan totale verzekeringsclaims.

Aan boord waren 4.700 containers, waarvan 56 met gevaarlijke stoffen. 13 containers zijn beschadigd geraakt tijdens de aanvaring, 2 sloegen overboord. Ook is er nog 5,5 miljoen liter smeer- en stookolie aan boord. Bemanningen die aan het wrak werken hadden donderdag 38 containers verwijderd, meldt het gezamenlijk commando dat de bergingsoperatie coördineert. Totdat Baltimore weer open kan voor grote schepen, worden zendingen omgeleid naar havens als New York-New Jersey en de haven van Virginia.

Eigenaar rampschip Baltimore wil dat verladers meebetalen aan berging | NT

Eigenaar rampschip Baltimore wil dat verladers meebetalen aan berging

averij-grosse uitgeroepen

De eigenaar van rampschip ‘Dali’ heeft averij-grosse uitgeroepen. Grace Ocean uit Singapore wil dat verladers meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het totale verlies wordt ergens tussen de 2 en 4 miljard dollar geschat.

De eerste 36 containers zijn van boord de 'Dali' gehaald. Foto: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP (via ANP)

De ‘Dali’ is een 10.000 teu-schip dat als charter vaarde voor Maersk. Het Deense concern bevestigt dat de Singaporese eigenaar nu averij-grosse heeft uitgeroepen, wat inhoudt dat de schade gedeeld moet worden met de eigenaren van de lading. Dat er een beroep wordt gedaan over averij-grosse wijst volgens de rederij op ‘uitzonderlijk hoge kosten.’

Het rampschip voer op 26 maart, kort nadat het schip was vertrokken uit de haven van Baltimore met bestemming Sri Lanka, tegen een van de pijlers van de Francis Scott Key Bridge. De brug is ruim 2,5 kilometer lang en vormde een belangrijke verkeersader voor zo’n 11,5 miljoen voertuigen per jaar verwerkte.

Financiële schade

Volgens een verzekeringsdeskundige die tegenover het Amerikaanse persbureau Reuters een schatting heeft gemaakt van het totale kostenplaatje, hangt het vooral van de verdere duur van de afsluiting van de haven van Baltimore af, hoe ver de financiële schade nog gaat oplopen. Hij voorziet een bandbreedte van tussen de 2 en 4 miljard dollar aan totale verzekeringsclaims.

Aan boord waren 4.700 containers, waarvan 56 met gevaarlijke stoffen. 13 containers zijn beschadigd geraakt tijdens de aanvaring, 2 sloegen overboord. Ook is er nog 5,5 miljoen liter smeer- en stookolie aan boord. Bemanningen die aan het wrak werken hadden donderdag 38 containers verwijderd, meldt het gezamenlijk commando dat de bergingsoperatie coördineert. Totdat Baltimore weer open kan voor grote schepen, worden zendingen omgeleid naar havens als New York-New Jersey en de haven van Virginia.