Aandeelhouders Gasunie en Vopak steken 350 miljoen euro in het project, waarvan ze zelf beide ongeveer 26 miljoen euro op tafel leggen. De rest komt uit een zogenoemde non-recourse projectfinanciering, waarvoor zekerheden zijn gesteld en rente en aflossing uit de opbrengst van het project worden betaald.

De tank, een 55 meter hoog betonnen gevaarte met een diameter van 86 meter, moet over drie jaar klaar zijn en krijgt een capaciteit van 180.000 kubieke meter. Via hervergassing van het vloeibare lng kan daarmee per jaar vier miljard kubieke meter aardgas aan het Nederlandse gasnet worden geleverd.

Totale capaciteit

Samen met andere investeringen komt de totale capaciteit van de Gate terminal daarmee uit op twintig miljard kubieke meter aardgas. Dat is ruim meer dan de helft van het huidige Nederlandse aardgasverbruik, dat vorig jaar volgens het CBS op 31 miljard kubieke meter uitkwam. Dat was overigens een kwart minder dan in het voorgaande jaar doordat 2022 een relatief warm jaar was en doordat het gasverbruik als gevolg van de hoge prijzen fors afnam.

De 35 hectare grote Gate terminal is in 2011 in gebruik genomen met drie aanlegsteigers en drie tanks van eveneens 180.000 kubieke meter. Daarbij was al grond gereserveerd voor de bouw van de vierde tank. De aangevoerde lng komt vooral uit het Midden-Oosten, Noorwegen en Afrika. Tot begin dit jaar werden ook grote hoeveelheden uit Rusland aangevoerd, maar die aanvoer is in de eerste helft van het jaar sterk verminderd.

Scheepvaart en wegvervoer

Overigens wordt niet alle aangevoerde lng in de vorm van gas aan het gasnet toegevoegd. Een deel wordt in vloeibare vorm geleverd aan de scheepvaart en het wegvervoer. Vooral in de scheepvaart heeft het gebruik van lng een vlucht genomen als schoner alternatief voor stookolie, omdat daarbij veel minder roet en zwaveloxiden worden uitgestoten. Het gebruik van lng in het wegvervoer is beperkt; minder dan een procent van de Nederlands vrachtwagens rijdt erop.

Volgens bestuurslid Hans Coenen van Gasunie is de nieuwe tank onderdeel van een pakket maatregelen om de Nederlandse importcapaciteit van lng te vergroten. Dit is volgens hem nodig om het wegvallen van de import uit Rusland te compenseren en de schaarste op de Europese gasmarkt te verminderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement