Lufthansa gaat toch aan de haal met opvolger Alitalia

41% in IATA Airways

Het heeft even geduurd, maar ruim twee jaar na het bankroet van Alitalia en de doorstart via ITA Airways verwerft Lufthansa met 41% een substantieel minderheidsbelang in de nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij van Italië.

ita airways
Foto: ITA Airways

Onderdeel van de koop is dat Lufthansa 325 miljoen euro aan extra kapitaal stopt in de Italiaanse carrier. De Italiaanse staat, de verkopende partij, behoudt een meerderheidsbelang en steekt nog eens een kwart miljard euro in het verlieslatende IATA Airways. De deal biedt Lufthansa verder de mogelijkheid om op termijn de overige aandelen over te nemen van de Italiaanse staat, ofschoon er ook geruchten zijn in de Italiaanse media dat Rome een klein belang van 5 tot 10% wil behouden inclusief een vetorecht bij belangrijke strategische besluiten. De transactie moet verder nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Schipbreuk

Lufthansa wilde vorig jaar met de Zwitserse rederij MSC al een minderheidsbelang nemen in ITA Airways, maar de Italiaanse staat gaf destijds de voorkeur aan een bod van een internationaal consortium rond een aantal Amerikaanse investeerders, Delta Air en Air France KLM. Die overnamegesprekken leden uiteindelijk schipbreuk waardoor de Italianen min of meer veroordeeld waren om met Lufthansa zaken te doen. Daarbij had MSC zich intussen als partner teruggetrokken. De Zwitsers zetten vorig jaar een eigen vrachtmaatschappij op en hadden ITA Airways niet meer nodig om op luchtvrachtgebied actief te worden.

Staatsbedrijf Italia Trasporto Aereo (ITA) nam eind 2021 de activiteiten van het failliete Alitalia over met een flinke pot overheidssteun. Dat mocht van de Europese Commissie onder de voorwaarde dat ITA Airways zo snel mogelijk zou worden verkocht. Daarbij waren vooral de start- en landingsrechten, die de maatschappij overnam van zijn failliete voorganger Alitalia, de werkelijke waarde binnen het nieuwe bedrijf. Daarnaast bezit ITA Airways ook het recht op de oude naam Alitalia en is het niet uitgesloten dat Lufthansa die merknaam weer gaat gebruiken op termijn.

Half miljard verlies

De verwachting is dat Duitser Jörg Eberhart, bij Lufthansa verantwoordelijk voor strategie, de nieuwe baas wordt bij ITA Airways. Hij moet ervoor zorgen dat de Italiaanse luchtvaartmaatschappij weer zwarte cijfers schrijft. Vorig jaar leed ITA Airways in het tweede jaar van haar bestaan een verlies van maar liefst 486 miljoen euro op een omzet van 1,6 miljard euro. De luchtvaartmaatschappij telt momenteel 71 vliegtuigen. Die vloot moet rond 2027 worden uitgebouwd naar 94. In datzelfde jaar mikken de Italianen op een omzet van 4,1 miljard euro.

Vierde vrachtmarkt van EU

Met Alitalia krijgt Lufthansa na de koop van Austrian, Swiss en Brussels Airlines weer een Europese nationale carrier in handen. Ofschoon de Duitsers met overname hoofdzakelijk meer grip willen krijgen op de Europese passagiersmarkt is de Italiaanse maatschappij ook op vrachtgebied interessant voor de Duitsers. Italië is de vierde luchtvrachtmarkt van Europa en Milaan een belangrijk luchtvrachtknooppunt binnen de EU. Met het omvangrijke arsenaal aan start-en landingsrechten van ITA Airways kunnen de Duitsers dan ook op vrachtgebied hun voordeel doen met de overname.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Lufthansa gaat toch aan de haal met opvolger Alitalia | NT

Lufthansa gaat toch aan de haal met opvolger Alitalia

41% in IATA Airways

Het heeft even geduurd, maar ruim twee jaar na het bankroet van Alitalia en de doorstart via ITA Airways verwerft Lufthansa met 41% een substantieel minderheidsbelang in de nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij van Italië.

ita airways
Foto: ITA Airways

Onderdeel van de koop is dat Lufthansa 325 miljoen euro aan extra kapitaal stopt in de Italiaanse carrier. De Italiaanse staat, de verkopende partij, behoudt een meerderheidsbelang en steekt nog eens een kwart miljard euro in het verlieslatende IATA Airways. De deal biedt Lufthansa verder de mogelijkheid om op termijn de overige aandelen over te nemen van de Italiaanse staat, ofschoon er ook geruchten zijn in de Italiaanse media dat Rome een klein belang van 5 tot 10% wil behouden inclusief een vetorecht bij belangrijke strategische besluiten. De transactie moet verder nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Schipbreuk

Lufthansa wilde vorig jaar met de Zwitserse rederij MSC al een minderheidsbelang nemen in ITA Airways, maar de Italiaanse staat gaf destijds de voorkeur aan een bod van een internationaal consortium rond een aantal Amerikaanse investeerders, Delta Air en Air France KLM. Die overnamegesprekken leden uiteindelijk schipbreuk waardoor de Italianen min of meer veroordeeld waren om met Lufthansa zaken te doen. Daarbij had MSC zich intussen als partner teruggetrokken. De Zwitsers zetten vorig jaar een eigen vrachtmaatschappij op en hadden ITA Airways niet meer nodig om op luchtvrachtgebied actief te worden.

Staatsbedrijf Italia Trasporto Aereo (ITA) nam eind 2021 de activiteiten van het failliete Alitalia over met een flinke pot overheidssteun. Dat mocht van de Europese Commissie onder de voorwaarde dat ITA Airways zo snel mogelijk zou worden verkocht. Daarbij waren vooral de start- en landingsrechten, die de maatschappij overnam van zijn failliete voorganger Alitalia, de werkelijke waarde binnen het nieuwe bedrijf. Daarnaast bezit ITA Airways ook het recht op de oude naam Alitalia en is het niet uitgesloten dat Lufthansa die merknaam weer gaat gebruiken op termijn.

Half miljard verlies

De verwachting is dat Duitser Jörg Eberhart, bij Lufthansa verantwoordelijk voor strategie, de nieuwe baas wordt bij ITA Airways. Hij moet ervoor zorgen dat de Italiaanse luchtvaartmaatschappij weer zwarte cijfers schrijft. Vorig jaar leed ITA Airways in het tweede jaar van haar bestaan een verlies van maar liefst 486 miljoen euro op een omzet van 1,6 miljard euro. De luchtvaartmaatschappij telt momenteel 71 vliegtuigen. Die vloot moet rond 2027 worden uitgebouwd naar 94. In datzelfde jaar mikken de Italianen op een omzet van 4,1 miljard euro.

Vierde vrachtmarkt van EU

Met Alitalia krijgt Lufthansa na de koop van Austrian, Swiss en Brussels Airlines weer een Europese nationale carrier in handen. Ofschoon de Duitsers met overname hoofdzakelijk meer grip willen krijgen op de Europese passagiersmarkt is de Italiaanse maatschappij ook op vrachtgebied interessant voor de Duitsers. Italië is de vierde luchtvrachtmarkt van Europa en Milaan een belangrijk luchtvrachtknooppunt binnen de EU. Met het omvangrijke arsenaal aan start-en landingsrechten van ITA Airways kunnen de Duitsers dan ook op vrachtgebied hun voordeel doen met de overname.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement