Houthi’s schieten op Chinese olietanker met olie uit Rusland

ondanks belofte

Houthi-rebellen hebben dit weekend op de Rode Zee met raketten geschoten op de ‘Huang Pu’, een olietanker die olie uit Rusland aan boord heeft en geregistreerd staat in China. Een van de raketten trof doel en veroorzaakte brand aan boord. De opmerkelijke aanval volgde kort op berichtgeving van het Amerikaanse persbureau Bloomberg, dat afgelopen week op basis van ‘insiders’ had gemeld dat China en Rusland een geheime deal met de Houthi’s hadden gesloten waarbij de rebellenbeweging zou hebben beloofd om schepen uit beide landen met rust te laten.

De afgelopen maanden bleken claims van de Houthi’s dat ze ‘Israëlische’ schepen hadden beschoten soms te berusten op verouderde gegevens. Foto: Shutterstock

De Houthi’s bestookten de ‘Huang Pu’ eerst met vier raketten, die doel misten, en schoten er een tijd later nog eentje, die wel insloeg en brand veroorzaakte. De bemanning sloeg alarm maar wist het vuur uiteindelijk zelf binnen een half uur te blussen. Het vuur veroorzaakte lichte schade, het schip kon zijn weg naar de volgende haven, in India, vervolgen.

De afgelopen maanden bleken claims van de Houthi’s dat ze ‘Israëlische’ schepen hadden beschoten soms te berusten op verouderde gegevens, iets wat bij de beschieting van de ‘Huang Pu’ ook een rol zou kunnen spelen.

Veiligheidsdiensten wijzen erop dat het schip pas sinds 7 februari bij zijn huidige eigenaar in Hong Kong geregistreerd staat. Tot dan toe stond het vaartuig geregistreerd in Groot-Brittannië en heette het vaartuig ‘Anavatos II’. Schepen uit Groot-Brittannië gelden wel als doelwit voor de Houthi’s omdat de Britten samen met de VS het voortouw hebben genomen om stellingen van de Houthi’s in Jemen aan te vallen.

Houthi’s schieten op Chinese olietanker met olie uit Rusland | NT

Houthi’s schieten op Chinese olietanker met olie uit Rusland

ondanks belofte

Houthi-rebellen hebben dit weekend op de Rode Zee met raketten geschoten op de ‘Huang Pu’, een olietanker die olie uit Rusland aan boord heeft en geregistreerd staat in China. Een van de raketten trof doel en veroorzaakte brand aan boord. De opmerkelijke aanval volgde kort op berichtgeving van het Amerikaanse persbureau Bloomberg, dat afgelopen week op basis van ‘insiders’ had gemeld dat China en Rusland een geheime deal met de Houthi’s hadden gesloten waarbij de rebellenbeweging zou hebben beloofd om schepen uit beide landen met rust te laten.

De afgelopen maanden bleken claims van de Houthi’s dat ze ‘Israëlische’ schepen hadden beschoten soms te berusten op verouderde gegevens. Foto: Shutterstock

De Houthi’s bestookten de ‘Huang Pu’ eerst met vier raketten, die doel misten, en schoten er een tijd later nog eentje, die wel insloeg en brand veroorzaakte. De bemanning sloeg alarm maar wist het vuur uiteindelijk zelf binnen een half uur te blussen. Het vuur veroorzaakte lichte schade, het schip kon zijn weg naar de volgende haven, in India, vervolgen.

De afgelopen maanden bleken claims van de Houthi’s dat ze ‘Israëlische’ schepen hadden beschoten soms te berusten op verouderde gegevens, iets wat bij de beschieting van de ‘Huang Pu’ ook een rol zou kunnen spelen.

Veiligheidsdiensten wijzen erop dat het schip pas sinds 7 februari bij zijn huidige eigenaar in Hong Kong geregistreerd staat. Tot dan toe stond het vaartuig geregistreerd in Groot-Brittannië en heette het vaartuig ‘Anavatos II’. Schepen uit Groot-Brittannië gelden wel als doelwit voor de Houthi’s omdat de Britten samen met de VS het voortouw hebben genomen om stellingen van de Houthi’s in Jemen aan te vallen.