Nederlands marineschip Tromp aangekomen in Rode Zee

Houthi's bestrijden

Het marineschip Zr. Ms. Tromp is aangekomen in de Rode Zee. Dat meldt generaal Onno Eichelsheim op X. ‘Het schip levert daar tot eind april een belangrijke bijdrage aan vrije doorvaart en maritieme veiligheid, door aanvallen van Houthi’s op scheepvaart in de regio te bestrijden’, aldus de generaal.

Het schip vertrok op 9 maart uit Den Helder. Foto: ANP / Remko de Waal

De Tromp neemt deel aan de door Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian en levert steun aan de EU-operatie Aspides, meldt het ministerie van Defensie. ‘De scheepvaart in het zuidelijk deel van de Rode Zee en de Golf van Aden wordt al langere tijd bedreigd door aanvallen van Houthi’s. Sinds november 2023 nemen Houthi’s regelmatig commerciële en marineschepen onder vuur met raketten en drones. Recentelijk zijn hier ook dodelijke slachtoffers bij gevallen’, aldus het ministerie.

Het ministerie noemt de Rode Zee een cruciale route voor de scheepvaart tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. ‘Nederland heeft bovendien een direct economisch belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee.’

Het schip wordt vanaf woensdag ongeveer 25 dagen ingezet. Daarna vervolgt de Tromp haar reis naar de Indo-Pacific. ‘Ook in deze regio spant Nederland zich in voor vrije scheepvaart’, aldus Defensie. Via het Caribisch gebied en de Atlantische Oceaan keert het schip in september terug naar Nederland.

Nederlands marineschip Tromp aangekomen in Rode Zee | NT

Nederlands marineschip Tromp aangekomen in Rode Zee

Houthi's bestrijden

Het marineschip Zr. Ms. Tromp is aangekomen in de Rode Zee. Dat meldt generaal Onno Eichelsheim op X. ‘Het schip levert daar tot eind april een belangrijke bijdrage aan vrije doorvaart en maritieme veiligheid, door aanvallen van Houthi’s op scheepvaart in de regio te bestrijden’, aldus de generaal.

Het schip vertrok op 9 maart uit Den Helder. Foto: ANP / Remko de Waal

De Tromp neemt deel aan de door Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian en levert steun aan de EU-operatie Aspides, meldt het ministerie van Defensie. ‘De scheepvaart in het zuidelijk deel van de Rode Zee en de Golf van Aden wordt al langere tijd bedreigd door aanvallen van Houthi’s. Sinds november 2023 nemen Houthi’s regelmatig commerciële en marineschepen onder vuur met raketten en drones. Recentelijk zijn hier ook dodelijke slachtoffers bij gevallen’, aldus het ministerie.

Het ministerie noemt de Rode Zee een cruciale route voor de scheepvaart tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. ‘Nederland heeft bovendien een direct economisch belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee.’

Het schip wordt vanaf woensdag ongeveer 25 dagen ingezet. Daarna vervolgt de Tromp haar reis naar de Indo-Pacific. ‘Ook in deze regio spant Nederland zich in voor vrije scheepvaart’, aldus Defensie. Via het Caribisch gebied en de Atlantische Oceaan keert het schip in september terug naar Nederland.