‘Bij alle bagageafhandelaren worden onvoldoende maatregelen genomen om de fysieke belasting te verminderen’ meldt de Arbeidsinspectie. Het gaat bijvoorbeeld om het ontbreken van geautomatiseerde systemen in bagagekelders. Ook zijn er niet altijd tilhulpen aanwezig, of wordt er niet op toegezien dat deze ook echt worden gebruikt, aldus de dienst.

Uit gesprekken met werknemers is onder andere gebleken dat de aangeboden tilhulpen in de praktijk niet voldoen of dat het gebruik ervan vertraging oplevert. Ook op de platforms, waar het laden en lossen van vliegtuigen plaatsvindt, wordt onvoldoende gebruik gemaakt van hulpmiddelen, laat de Arbeidsinspectie weten.

100% automatiseren ‘ambitieus’

Het is al langer bekend dat werknemers van bagageafhandelaars nog vaak te zwaar tilwerk doen. De afhandelaars, Schiphol en de inspectie spraken jaren geleden al af dat overmatig zwaar sjouwwerk verleden tijd zou zijn. Schiphol laat nu in een reactie weten ‘alles in het werk te zullen stellen’ om de bagageafhandeling ‘zo snel mogelijk’ te automatiseren. Volgens de luchthavenuitbater is op dit moment ongeveer 75% van de bagagekelders uitgerust met tilhulpen.

‘Afhandeling van alle bagage automatiseren/mechaniseren is een grote opgave. Schiphol kent wereldwijd geen luchthaven waar de bagageafhandeling volledig is geautomatiseerd en ook uit gesprekken met potentiële leveranciers komt het beeld naar voren dat het ambitieus is’, stelt Schiphol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement