Dat laten de laatste cijfers (over de maand maart) van Baltic Exchange Airfreight Index (BAI), dat zich hoofdzakelijk op de spot-en contracttarieven van de expediteurs baseert, zien.

Een kilo luchtvracht vanaf China naar Europa kostte een verlader deze maand gemiddeld 3,96 euro, een fractie minder dan in februari, aldus BAI. Vanaf de luchthaven van Hongkong naar Europa lag het gemiddeld tarief op 4,15 dollar per kilo, een iets grotere afname van 5,7% vergeleken met de maand eerder.

Tijdelijk fenomeen

De kiloprijzen vanaf dezelfde Chinese luchthaven naar Noord-Amerika stegen zelfs weer met 9% naar 5,38 dollar per kilo vergeleken met de maand februari, maar analisten zien die prijsstijging eerder als een tijdelijk fenomeen, waarbij de e-commerce-sector in de aanloop naar Pasen meer vrachtruimte boekte voor de Amerikaanse importeurs.

De Nederlandse vrachtanalist WorldACD liet al eerder weten dat er in de eerste weken van maart sprake was van een stabilisering van volumes en de gemiddelde tarieven in de luchtvrachtmarkt. De Amerikaanse expediteur Flexport schrijft dit mede toe aan het feit dat airlines en expresvervoerders versneld oude vrachtvliegtuigen uit de vloot hebben gehaald. Ook zijn charters geannuleerd, waardoor de mondiale luchtvrachtcapaciteit weer in de buurt van het pre-coronapeil van 2019 is gekomen.

Prijsdaling kerosine

Vergeleken met een jaar geleden zijn de gemiddelde luchtvrachttarieven vanaf Hongkong naar Europa volgens BAI met 18,5% gedaald en dat valt alleszins mee als gekeken wordt naar de forse prijsdalingen in de containervaart. De prijserosie vanaf Hongkong naar Noord-Amerika viel met iets meer dan 34% aanzienlijk hoger uit, maar dat had ook te maken met het hoge niveau van de luchtvrachtprijzen. Mondiaal kwam het prijsverval ook in de buurt van die 34%. Opvallend daarbij is volgens de TAC-luchtvrachtindex dat de prijsdalingen in de luchtvracht min of meer die van de kerosine volgen. Die namen vergeleken met een jaar geleden met iets meer dan 27% af.

De actuele luchtvrachtprijzen liggen nog steeds aanzienlijk boven die van voor de corana-crisis, stelt BAI verder. Drie jaar geleden stond de gemiddelde kiloprijs tussen Hong Kong en Europa op 2,61 dollar, zo’n 1,50 euro lager dan nu, terwijl de gemiddelde kiloprijs vanaf Hongkong naar Noord Amerika destijds op 3,38 dollar lag, precies twee dollar onder het huidige tarief.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement