De luchtvrachtexpediteur uit Seattle eindigde op een vijfde plek, met een verlies aan tonnage van 17% naar 870.000 ton. Marktleider bleef het Zwitserse K+N (+0,5%) met 2,2 miljoen ton. Die stijging dankt het bedrijf overigens aan de bundeling van het volume van het Chinese Apex Logistics, waarin K+N een meerderheidsbelang heeft.

Groei bij DSV

DHL Global Forwarding, de nummer 2 van de wereld, zag het mondiale luchtvrachttonnage met ruim 9% afnemen naar iets meer dan 1,9 miljoen ton. DSV, op plaats 3, wist met iets meer dan 3% de meeste progressie te maken. De Denen waren goed voor iets meer dan 1,5 miljoen ton. Ook hier leverde een acquisitie, die van Agility Logistics, groei op.

De nummer 4 van de wereld, DB Schenker, zag het luchtvrachtvervoer intussen met bijna 8% afnemen vorig jaar naar op iets meer dan 1,3 miljoen ton, blijkt uit de cijfers van de Amerikaanse analist.

CMA CGM doet goede zaken

Het grootste verlies na Expeditors in de top 10 leed het Japanse Nippon Express (870.000 ton) met bijna 11%. Het Franse Bollore logistics, dat recent door CMA CGM werd overgenomen, was met een toename van bijna 8% naar 708.000 ton de grote winnaar op de lijst.

Indien het volume van Bollere al in 2022 zou worden samengevoegd het volume van de expeditiedochter Ceva Logistics (520.000 ton) van CMA CGM, zou de Franse rederij vorig jaar al zijn opgestoomd naar een vijfde plek in de mondiale luchtvrachtexpeditie.

Maersk Logistics

Overigens zitten in de cijfers van Ceva Logistics over 2022 ook de volumes van Gefco, Spedag Interfreight, Commerce & Lifecycle Services en Colis Privé. Die bedrijven werden vorig jaar door de rederij overgenomen. CMA CGM is overigens niet de enige rederij die zichtbaar is in de top 25. Op een 25-ste plek met 211.000 ton meldde zich voor het eerst ook Maersk Logistics op de lijst.

Vergeleken met 2021 waren de 25 topexpediteurs in de luchtvracht goed voor 16,9 miljoen ton aan luchtvracht, een verlies van 6.3%. Vooral in de tweede helft van 2022 zagen de bedrijven het aanbod sterk afnemen, aldus Armstrong & Associates.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement