AlisCargo Airines, dat opereert vanaf Milaan Malpensa Airport, is een relatieve nieuwkomer in de luchtvrachtmarkt. Het bedrijf, opgezet in 2019 door de Leali Group, ontving eerst in het midden 2021 een vliegvergunning (aoc) en maakte de afgelopen twee jaar tijdens de coronacrisis gebruik van zogeheten pfreighters, passagiersvliegtuigen met alleen vracht aan boord. Het is de enige Italiaanse vrachtmaatschappij.

Dit voorjaar werd de aoc van AlisCargo overigens tijdelijk ingetrokken nadat de vrachtvluchten met passagiersvliegtuigen werden gestaakt in afwachting van de eerste B777F. Die wordt in de eerste maand van 2024 afgeleverd. De rentree in de internationale luchtvrachtmarkt van de vrachtmaatschappij zal daarom geschieden onder de vlag van MSC.

Geen vliegvergunning

MSC zette vorig jaar een eigen vrachtmaatschappij op met MSC Air Cargo na een poging mislukte om samen met Lufthansa de Italiaanse staatsmaatschappij ITA Airways, de opvolger van het oude Alitalia, over te nemen. MSC Air Cargo beschikt echter niet over een aoc en laat de vrachtvluchten uitvoeren door het Amerikaanse Atlas Air vanaf Luik Airport. Ook een groot deel van de vrachtverkoop van MSC Air Cargo is uitbesteed aan de Franse ECS Group.

MSC Air Cargo beschikt momenteel over twee B777-F’s en ontvangt de laatste twee bestelde B777F’s aan het eind van dit jaar. Met de overname van AlisCargo Airines komt daar nu een vijfde B777F bij in 2024, plus intercontinentale verkeersrechten vanaf Milaan Malpensa Airport en een aoc.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement