ProRail heeft onder andere drie vacuümvrachtwagens ingehuurd die preventief aanwezig zijn in het havengebied. Daarnaast zijn er vanaf maandag 18 pompen ter plaatse in de Waalhaven.

Dit zou volgens de spoorbeheerder voldoende moeten zijn om verdere wateroverlast door neerslag de komende dagen te voorkomen.

Arno van Deursen, Country Manager NL van spoorgoederenvervoerder Lineas, stelt inmiddels geen beperkingen meer te ervaren door de situatie.

Vacuümwagens

Afgelopen weekend heeft ProRail een externe aannemer ingezet om water in de Waalhaven weg te zuigen met vacuümwagens. Ook op Pernis waren dit weekend vacuümwagens ter plaatste en werd er verscherpt toezicht gehouden. Het emplacement was sinds vrijdag weer open en ProRail liet op zaterdag weten dat de situatie ‘vooralsnog beheersbaar is’ op het emplacement.

Emplacement Botlek is sinds zaterdag droog en er zijn volgens ProRail geen storingen meer. De Maasvlakte was sinds vrijdag weer bereikbaar. Wel meldde ProRail op zaterdag nog ‘beperkte opstelcapaciteit door logistieke achterstanden’ op Maasvlakte Oost, West en West-West.

Meerdere sporen op een aantal havenemplacementen stonden sinds donderdagmiddag onder water, waardoor het treinverkeer werd lamgelegd. Van Deursen liet weten dat bijna de hele haven heeft stilgelegen en dat de schade voor de sector groot was.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement