Opnieuw lekkages bij twee wagons met gevaarlijke stoffen op Houtrakpolder

aardoliedestillaten

Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben dinsdag lekkages ontdekt van aardoliedestillaten bij twee reservoirwagons op emplacement Houtrakpolder in Amsterdam. De destillaten zijn brandbaar en milieugevaarlijk. Een dag eerder, op 25 maart, ontdekte de ILT ook al een druppellekkage op Westhaven.

houtrakpolder ILT lekkage wagon
Foto: ANP / Michel van Bergen

Alle wagons waren beladen bij GES Amsterdam, zo meldt ILT. De lekkages ontstonden bij een van de zogeheten afsluiters van een ketelwagon, een schakeling aan een van de twee korte kanten van de ketel. De melding was gemaakt nadat er een ‘zweetplek’ op de wagon was gesignaleerd en een penetrante geur werd geconstateerd. Aardoliedestillaten (UN-nummer 1268) zijn zeer brandbaar en milieugevaarlijk.

Op 25 maart ging het over een lekkage van de stof methyl-tert-butylether, een lichtontvlambare vloeistof die als toevoeging in brandstof wordt gebruikt. In januari werd er al een goederentrein staande gehouden bij Houtrakpolder waar wagons overvuld waren met deze stof. Hier waren toentertijd zelfs Kamervragen over gesteld. Bij de eerdere overtreding in januari werd de verlader een last onder dwangsom (LOD) opgelegd.

Opnieuw lekkages bij twee wagons met gevaarlijke stoffen op Houtrakpolder | NT

Opnieuw lekkages bij twee wagons met gevaarlijke stoffen op Houtrakpolder

aardoliedestillaten

Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben dinsdag lekkages ontdekt van aardoliedestillaten bij twee reservoirwagons op emplacement Houtrakpolder in Amsterdam. De destillaten zijn brandbaar en milieugevaarlijk. Een dag eerder, op 25 maart, ontdekte de ILT ook al een druppellekkage op Westhaven.

houtrakpolder ILT lekkage wagon
Foto: ANP / Michel van Bergen

Alle wagons waren beladen bij GES Amsterdam, zo meldt ILT. De lekkages ontstonden bij een van de zogeheten afsluiters van een ketelwagon, een schakeling aan een van de twee korte kanten van de ketel. De melding was gemaakt nadat er een ‘zweetplek’ op de wagon was gesignaleerd en een penetrante geur werd geconstateerd. Aardoliedestillaten (UN-nummer 1268) zijn zeer brandbaar en milieugevaarlijk.

Op 25 maart ging het over een lekkage van de stof methyl-tert-butylether, een lichtontvlambare vloeistof die als toevoeging in brandstof wordt gebruikt. In januari werd er al een goederentrein staande gehouden bij Houtrakpolder waar wagons overvuld waren met deze stof. Hier waren toentertijd zelfs Kamervragen over gesteld. Bij de eerdere overtreding in januari werd de verlader een last onder dwangsom (LOD) opgelegd.