VSL ontwikkelt meetstandaard voor waterstof

juiste hoeveelheid

VSL, het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland, gaat een fysieke primaire meetstandaard voor waterstof ontwikkelen. Deze opdracht wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en is belangrijk voor de grootschalige inzet van waterstof.

Call to action waterstof
Foto: Shutterstock.

‘Om veilige en eerlijke inzet van waterstof mogelijk te maken, zijn nauwkeurige en consistente metingen nodig. Bijvoorbeeld om zeker te weten dat we de juiste hoeveelheid waterstof ontvangen voor de prijs die we betalen. Maar ook om met de juiste waarden, onafhankelijk en zonder twijfel, de veiligheid op waterstoflocaties te kunnen toetsen aan de noodzakelijke wetgeving en normeringen’, meldt het instituut in een toelichting.

Voor die nauwkeurige en consistente metingen is een fysieke primaire meetstandaard noodzakelijk. VSL gaat in de komende jaren deze meetstandaard ontwikkelen, die zal voldoen aan uiteenlopende marktbehoeften en kan dienen als referentiepunt voor de gehele waterstofindustrie. Het traject omvat een marktconsultatie, het verrichten van nieuw metrologisch onderzoek en het (metrologisch) ontwerpen, bouwen en kalibreren van de nieuwe faciliteit.

VSL ontwikkelt meetstandaard voor waterstof | NT

VSL ontwikkelt meetstandaard voor waterstof

juiste hoeveelheid

VSL, het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland, gaat een fysieke primaire meetstandaard voor waterstof ontwikkelen. Deze opdracht wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en is belangrijk voor de grootschalige inzet van waterstof.

Call to action waterstof
Foto: Shutterstock.

‘Om veilige en eerlijke inzet van waterstof mogelijk te maken, zijn nauwkeurige en consistente metingen nodig. Bijvoorbeeld om zeker te weten dat we de juiste hoeveelheid waterstof ontvangen voor de prijs die we betalen. Maar ook om met de juiste waarden, onafhankelijk en zonder twijfel, de veiligheid op waterstoflocaties te kunnen toetsen aan de noodzakelijke wetgeving en normeringen’, meldt het instituut in een toelichting.

Voor die nauwkeurige en consistente metingen is een fysieke primaire meetstandaard noodzakelijk. VSL gaat in de komende jaren deze meetstandaard ontwikkelen, die zal voldoen aan uiteenlopende marktbehoeften en kan dienen als referentiepunt voor de gehele waterstofindustrie. Het traject omvat een marktconsultatie, het verrichten van nieuw metrologisch onderzoek en het (metrologisch) ontwerpen, bouwen en kalibreren van de nieuwe faciliteit.