Nikola-oprichter Trevor Milton moet vier jaar de cel in voor fraude

waterstoftruck

Trevor Milton, oprichter van truckfabrikant Nikola, is veroordeeld tot vier jaar cel wegens fraude. Daarnaast moet hij een boete van 1 miljoen dollar betalen.

Trevor_Milton, Nikola
Foto: Wikimedia

Dat meldt persbureau Bloomberg. Milton publiceerde gedurende zijn tijd als ceo van Nikola veelbelovende informatie over de vrachtwagens van Nikola, waaronder een video die viral ging van een rijdende waterstoftruck.

De aandelen van het bedrijf werden daardoor in korte tijd miljarden waard. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Hindenburg Research bleken de claims van Milton echter ongegrond en de vrachtwagen rolde in werkelijkheid van een heuvel af.

Milton trad na de publicatie van het onderzoek in september 2020 af als ceo. In juli 2021 werd hij voor fraude aangeklaagd door federale aanklagers. Volgens de overheid heeft Milton’s fraude investeerders 660 miljoen dollar gekost.

Social media

‘Je hebt je talenten op het gebied van sociale media gebruikt om je bedrijf aan te prijzen op een manier die wezenlijk onjuist was,’ zei de rechter tijdens de veroordeling. ‘Wat je keer op keer zei in meerdere media was verkeerd en het materieel klopte niet.’

In oktober oordeelde een jury in een arbitragezaak al dat Milton 165 miljoen dollar moet betalen aan Nikola, als compensatie voor een boete die de truckfabrikant van de Amerikaanse beurswaakhond kreeg.

Milton komt er met zijn straf van vier jaar nog relatief goed vanaf, de aanklagers hadden 11 jaar cel geëist. De voormalige eigenaar van Nikola liet na de uitspraak weten dat hij verwacht dat de straf in hoger beroep wordt teruggedraaid.

De aandelen van Nikola zijn inmiddels flink gekelderd. Waar de aandelen in 2020 nog 80 dollar per aandeel kostten, zijn ze nu nog minder dan 1 dollar waard.

Nikola-oprichter Trevor Milton moet vier jaar de cel in voor fraude | NT

Nikola-oprichter Trevor Milton moet vier jaar de cel in voor fraude

waterstoftruck

Trevor Milton, oprichter van truckfabrikant Nikola, is veroordeeld tot vier jaar cel wegens fraude. Daarnaast moet hij een boete van 1 miljoen dollar betalen.

Trevor_Milton, Nikola
Foto: Wikimedia

Dat meldt persbureau Bloomberg. Milton publiceerde gedurende zijn tijd als ceo van Nikola veelbelovende informatie over de vrachtwagens van Nikola, waaronder een video die viral ging van een rijdende waterstoftruck.

De aandelen van het bedrijf werden daardoor in korte tijd miljarden waard. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Hindenburg Research bleken de claims van Milton echter ongegrond en de vrachtwagen rolde in werkelijkheid van een heuvel af.

Milton trad na de publicatie van het onderzoek in september 2020 af als ceo. In juli 2021 werd hij voor fraude aangeklaagd door federale aanklagers. Volgens de overheid heeft Milton’s fraude investeerders 660 miljoen dollar gekost.

Social media

‘Je hebt je talenten op het gebied van sociale media gebruikt om je bedrijf aan te prijzen op een manier die wezenlijk onjuist was,’ zei de rechter tijdens de veroordeling. ‘Wat je keer op keer zei in meerdere media was verkeerd en het materieel klopte niet.’

In oktober oordeelde een jury in een arbitragezaak al dat Milton 165 miljoen dollar moet betalen aan Nikola, als compensatie voor een boete die de truckfabrikant van de Amerikaanse beurswaakhond kreeg.

Milton komt er met zijn straf van vier jaar nog relatief goed vanaf, de aanklagers hadden 11 jaar cel geëist. De voormalige eigenaar van Nikola liet na de uitspraak weten dat hij verwacht dat de straf in hoger beroep wordt teruggedraaid.

De aandelen van Nikola zijn inmiddels flink gekelderd. Waar de aandelen in 2020 nog 80 dollar per aandeel kostten, zijn ze nu nog minder dan 1 dollar waard.