Oprichter Nikola moet 165 miljoen dollar betalen aan truckfabrikant

Fraudezaak

Truckfabrikant Nikola heeft een arbitragezaak gewonnen van zijn oprichter Trevor Milton. Milton moet 165 miljoen dollar betalen aan zijn voormalige bedrijf vanwege valse claims over trucks van Nikola die hij in het verleden verspreidde.

Trevor_Milton, Nikola
Foto: Wikimedia

Dat blijkt uit een document dat Nikola indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Milton publiceerde gedurende zijn tijd als ceo van Nikola veelbelovende informatie over de vrachtwagens van Nikola, waardoor de aandelen van het bedrijf in korte tijd miljarden waard werden. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Hindenburg Research bleken de claims echter ongegrond.

Nikola moest daarom een boete van 125 miljoen dollar betalen aan de SEC. Een arbitragecommissie in New York heeft nu beslist dat Milton voor deze boete moet opdraaien. Hij kan dat overigens prima missen, volgens Forbes bedroeg zijn vermogen in 2021 nog 1,4 miljard dollar.

‘De onderneming (Nikola, red.) heeft van haar oprichter en voormalig uitvoerend voorzitter een vergoeding geëist voor kosten en schade als gevolg van acties die het onderwerp waren van onderzoeken door de overheid en regelgevende instanties, waaronder de schikking met de SEC in december 2021 en de bijbehorende civielrechtelijke boete’, is te lezen in het document. In totaal zou dat uitkomen op een bedrag van 165 miljoen dollar. Nikola is van plan om ook de advocaatkosten op Milton te verhalen.

Celstraf

Milton werd vorig jaar veroordeeld voor fraude en moet mogelijk de gevangenis in. Momenteel wacht hij zijn straf in vrijheid af na het betalen van 100 miljoen dollar aan borg.

Milton heeft ondertussen nog steeds aandelen in Nikola, volgens datawebsite Marketscreener iets meer dan 5,3%. Hij is daarmee de op een na grootste aandeelhouder van de truckfabrikant. Met de huidige koers zijn Miltons aandelen zo’n 82 miljoen dollar waard.

Terugroepactie

Met Nikola is het na de fraudezaak bergafwaarts gegaan. De waarde van de aandelen is sterk teruggelopen van 65 dollar per aandeel op het hoogtepunt in juni 2020 tot iets boven een dollar in oktober 2023.

Meerdere accubranden eerder dit jaar dwongen Nikola bovendien tot een terugroepactie van al zijn opgeleverde batterijtrucks. De fabrikant zegt zich nu volledig toe te leggen op het bouwen van vrachtwagens op waterstof, waarvan de eerste exemplaren eind dit jaar van de band moeten rollen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Oprichter Nikola moet 165 miljoen dollar betalen aan truckfabrikant | NT

Oprichter Nikola moet 165 miljoen dollar betalen aan truckfabrikant

Fraudezaak

Truckfabrikant Nikola heeft een arbitragezaak gewonnen van zijn oprichter Trevor Milton. Milton moet 165 miljoen dollar betalen aan zijn voormalige bedrijf vanwege valse claims over trucks van Nikola die hij in het verleden verspreidde.

Trevor_Milton, Nikola
Foto: Wikimedia

Dat blijkt uit een document dat Nikola indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Milton publiceerde gedurende zijn tijd als ceo van Nikola veelbelovende informatie over de vrachtwagens van Nikola, waardoor de aandelen van het bedrijf in korte tijd miljarden waard werden. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Hindenburg Research bleken de claims echter ongegrond.

Nikola moest daarom een boete van 125 miljoen dollar betalen aan de SEC. Een arbitragecommissie in New York heeft nu beslist dat Milton voor deze boete moet opdraaien. Hij kan dat overigens prima missen, volgens Forbes bedroeg zijn vermogen in 2021 nog 1,4 miljard dollar.

‘De onderneming (Nikola, red.) heeft van haar oprichter en voormalig uitvoerend voorzitter een vergoeding geëist voor kosten en schade als gevolg van acties die het onderwerp waren van onderzoeken door de overheid en regelgevende instanties, waaronder de schikking met de SEC in december 2021 en de bijbehorende civielrechtelijke boete’, is te lezen in het document. In totaal zou dat uitkomen op een bedrag van 165 miljoen dollar. Nikola is van plan om ook de advocaatkosten op Milton te verhalen.

Celstraf

Milton werd vorig jaar veroordeeld voor fraude en moet mogelijk de gevangenis in. Momenteel wacht hij zijn straf in vrijheid af na het betalen van 100 miljoen dollar aan borg.

Milton heeft ondertussen nog steeds aandelen in Nikola, volgens datawebsite Marketscreener iets meer dan 5,3%. Hij is daarmee de op een na grootste aandeelhouder van de truckfabrikant. Met de huidige koers zijn Miltons aandelen zo’n 82 miljoen dollar waard.

Terugroepactie

Met Nikola is het na de fraudezaak bergafwaarts gegaan. De waarde van de aandelen is sterk teruggelopen van 65 dollar per aandeel op het hoogtepunt in juni 2020 tot iets boven een dollar in oktober 2023.

Meerdere accubranden eerder dit jaar dwongen Nikola bovendien tot een terugroepactie van al zijn opgeleverde batterijtrucks. De fabrikant zegt zich nu volledig toe te leggen op het bouwen van vrachtwagens op waterstof, waarvan de eerste exemplaren eind dit jaar van de band moeten rollen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement