Utrechtse transporteur had dertien illegale chauffeurs in dienst

44.000 euro boete

Een transportbedrijf uit Utrecht heeft maandenlang tien Filipijnse en drie Turkse chauffeurs illegaal voor zich laten werken. Dat heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie geconstateerd. Het bedrijf kreeg een boete van 44.000 euro.

Eén chauffeur zei al twaalf jaar in dienst te zijn bij het bedrijf. Foto: Shutterstock

Over welk transportbedrijf het gaat, maakt de inspectie niet bekend. De zaak kwam aan het licht na een melding in het voorjaar van 2022. De Arbeidsinspectie voerde in die tijd nachtelijke inspecties uit bij depots van grote pakketdienstverleners.

Tijdens één van deze controles arriveerde een vrachtwagen met een voor een inspecteur bekende naam. Toen de inspecteur de documenten van de chauffeur van die vrachtwagen opvroeg, bleek er van alles mis.

De Arbeidsinspectie trof een Filipijnse chauffeur die helemaal niet in Nederland mocht werken. Zijn werkgever had geen tewerkstellingsvergunning voor hem geregeld, een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Twaalf jaar illegaal chauffeur

Uit verder onderzoek bleek dat er in totaal dertien personen illegaal bij het bedrijf werkten. ‘Het onderzoek richtte zich op een periode van zes maanden, maar vermoedelijk waren de chauffeurs al langer actief in West-Europa. Eén van de chauffeurs gaf aan hier al twaalf jaar rond te rijden’, schrijft de inspectiedienst.

De werkzaamheden zijn direct stopgezet door de Arbeidsinspectie en de betrokken werkgever heeft een voorgenomen boete ontvangen. ‘De boete is nog niet definitief, omdat de werkgever daarop nog zijn zienswijze in kan dienen.’

Utrechtse transporteur had dertien illegale chauffeurs in dienst | NT

Utrechtse transporteur had dertien illegale chauffeurs in dienst

44.000 euro boete

Een transportbedrijf uit Utrecht heeft maandenlang tien Filipijnse en drie Turkse chauffeurs illegaal voor zich laten werken. Dat heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie geconstateerd. Het bedrijf kreeg een boete van 44.000 euro.

Eén chauffeur zei al twaalf jaar in dienst te zijn bij het bedrijf. Foto: Shutterstock

Over welk transportbedrijf het gaat, maakt de inspectie niet bekend. De zaak kwam aan het licht na een melding in het voorjaar van 2022. De Arbeidsinspectie voerde in die tijd nachtelijke inspecties uit bij depots van grote pakketdienstverleners.

Tijdens één van deze controles arriveerde een vrachtwagen met een voor een inspecteur bekende naam. Toen de inspecteur de documenten van de chauffeur van die vrachtwagen opvroeg, bleek er van alles mis.

De Arbeidsinspectie trof een Filipijnse chauffeur die helemaal niet in Nederland mocht werken. Zijn werkgever had geen tewerkstellingsvergunning voor hem geregeld, een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Twaalf jaar illegaal chauffeur

Uit verder onderzoek bleek dat er in totaal dertien personen illegaal bij het bedrijf werkten. ‘Het onderzoek richtte zich op een periode van zes maanden, maar vermoedelijk waren de chauffeurs al langer actief in West-Europa. Eén van de chauffeurs gaf aan hier al twaalf jaar rond te rijden’, schrijft de inspectiedienst.

De werkzaamheden zijn direct stopgezet door de Arbeidsinspectie en de betrokken werkgever heeft een voorgenomen boete ontvangen. ‘De boete is nog niet definitief, omdat de werkgever daarop nog zijn zienswijze in kan dienen.’