IT-koepel: Duitsland kampt met veel meer Russische cyberaanvallen

LNG-terminals zijn doelwit

Duitsland heeft het afgelopen jaar veel meer last gehad van cyberaanvallen uit Rusland en China, meldt Bitkom, de koepelorganisatie van de Duitse IT-sector. Haventerminals die LNG importeren worden extra gewaarschuwd voor aanvallen. Vaak zitten de georganiseerde misdaad en buitenlandse inlichtingendiensten daarachter, zegt topman Bernhard Rohleder van Bitkom tegen de zender ZDF.

LNG-terminals, zoals die in het Duitse Mukran, zijn een geliefd doelwit van hackers. Foto: Stefan Dinse, Shutterstock

Het aantal aanvallen uit Rusland is het afgelopen jaar verdubbeld, die vanuit China stegen met 50 procent. Volgens Rohleder zijn vier op de vijf bedrijven aangevallen door cybercriminelen uit Rusland. De aanvallen zorgen volgens Bitkom jaarlijks voor 148 miljard euro aan schade.

Bitkom meldt dat het aantal aanvallen uit het buitenland of een onbekende locatie en het schadebedrag al jaren stijgen. Sommige criminelen doen het volgens Rohleder voor het geld en willen zoveel mogelijk schade veroorzaken aan bijvoorbeeld ziekenhuizen of de energielevering. ‘Sommige mensen, vooral privépersonen, doen het gewoon voor hun plezier’, zegt de topman.

Cyberdreiging

Het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BND, Bruno Kahl, zei in september dat de grootste cyberdreiging voor het land uit Rusland en China komt. Aanvallen door kleinere landen als Vietnam, Iran en Noord-Korea vielen ook op.

Sinds Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, werd volgens Kahl duidelijker dat de oorlog via cyberspace veel internationaler was. Duitsland, de grootste economie van Europa, importeert nu minder gas uit Rusland en heeft lng-terminals binnengehaald die vloeibaar gas geschikt kunnen maken voor gasleidingen. Kahl waarschuwde vorig jaar dat cyberaanvallen een bedreiging vormen voor de terminals.

IT-koepel: Duitsland kampt met veel meer Russische cyberaanvallen | NT

IT-koepel: Duitsland kampt met veel meer Russische cyberaanvallen

LNG-terminals zijn doelwit

Duitsland heeft het afgelopen jaar veel meer last gehad van cyberaanvallen uit Rusland en China, meldt Bitkom, de koepelorganisatie van de Duitse IT-sector. Haventerminals die LNG importeren worden extra gewaarschuwd voor aanvallen. Vaak zitten de georganiseerde misdaad en buitenlandse inlichtingendiensten daarachter, zegt topman Bernhard Rohleder van Bitkom tegen de zender ZDF.

LNG-terminals, zoals die in het Duitse Mukran, zijn een geliefd doelwit van hackers. Foto: Stefan Dinse, Shutterstock

Het aantal aanvallen uit Rusland is het afgelopen jaar verdubbeld, die vanuit China stegen met 50 procent. Volgens Rohleder zijn vier op de vijf bedrijven aangevallen door cybercriminelen uit Rusland. De aanvallen zorgen volgens Bitkom jaarlijks voor 148 miljard euro aan schade.

Bitkom meldt dat het aantal aanvallen uit het buitenland of een onbekende locatie en het schadebedrag al jaren stijgen. Sommige criminelen doen het volgens Rohleder voor het geld en willen zoveel mogelijk schade veroorzaken aan bijvoorbeeld ziekenhuizen of de energielevering. ‘Sommige mensen, vooral privépersonen, doen het gewoon voor hun plezier’, zegt de topman.

Cyberdreiging

Het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BND, Bruno Kahl, zei in september dat de grootste cyberdreiging voor het land uit Rusland en China komt. Aanvallen door kleinere landen als Vietnam, Iran en Noord-Korea vielen ook op.

Sinds Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, werd volgens Kahl duidelijker dat de oorlog via cyberspace veel internationaler was. Duitsland, de grootste economie van Europa, importeert nu minder gas uit Rusland en heeft lng-terminals binnengehaald die vloeibaar gas geschikt kunnen maken voor gasleidingen. Kahl waarschuwde vorig jaar dat cyberaanvallen een bedreiging vormen voor de terminals.