Waterstofschip MS Antonie vaart, alleen nog niet op waterstof

waterstofcontainers komen eraan

De waterstofcontainers voor het eerste nieuwbouw waterstofschip van Nederland worden ‘eind dit jaar’ verwacht. Tot die tijd vaart het ‘MS Antonie’ nog even dieselelektrisch. Eind oktober vond de technische proefvaart plaats, waarbij het schip door Lloyd’s Register is gekeurd en het voorlopige certificaat kreeg om in gebruik te worden genomen.

Foto: Concordia Dames

Rederij Lenten Scheepvaart gaat de boeken in als de eigenaar van het allereerste nieuwbouw binnenvaartschip op waterstof ter wereld. Het Waterstof Elektrisch Vrachtschip Antonie (WEVA) is gerealiseerd door Concordia Damen. De waterstofcontainers zijn nog niet aan boord geïnstalleerd. Naar verwachting komen die eind dit jaar, zodat het ‘MS Antonie’ de eerste emissieloze mijlen kan gaan varen.

Projectleider Bart van Driel van Concordia Damen vertelt: ‘De brandstofcel dient straks na de installatie van het distributiepaneel en de plaatsing van de waterstofcontainers als energieleverancier voor de batterijpakketten. De brandstofcel zelf, die waterstof omzet in elektriciteit, is al aan boord geplaatst. Het is na de levering van het distributiepaneel nog een kwestie van het inmeten en produceren van de laatste stukken leidingwerk en het inregelen van de brandstofcelinstallatie zelf. De diesel generator wordt dan niet meer gebruikt, waardoor de Antonie volledig emissieloos gaat varen.’

Drukflessen op 300 bar

Het drogeladingschip gaat zout vervoeren voor Nobian, producent van onder meer chlooralkali. Al jaren vaart Lenten Scheepvaart zout van Delfzijl naar de Nobianfabriek in de Botlek. Bij de productie van chloor komt waterstof vrij, meteen de brandstof voor het binnenvaartschip.

De waterstof komt straks aan boord in drie high cube containers met daarin drukflessen op 300 bar. Dat is voldoende om de reis van Delfzijl naar Rotterdam en weer terug te maken. Dankzij overheidssubsidie is een waterstofbunkerstation gerealiseerd in Delfzijl.

Het WEVA-project is een gezamenlijke inspanning van Concordia Damen Shipbuilding in samenwerking met onder andere CCM3, Nedstack Fuel Cell Technology, Nobian, Energy TransStore, NRPC en opdrachtgever Lenten Scheepvaart. De realisatie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Rijksdienst voor Infrastructuur en Waterstaat.

Op dinsdag 14 November bezocht Koning Willem-Alexander het schip in Duisburg. De Koning deed dit in het kader van een van een ‘waterstofmissie’ naar Duitsland en liet zich onder meer informeren over/door waterstof gerelateerde organisaties in Noordrijn-Westfalen en het RH2INE-netwerk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Waterstofschip MS Antonie vaart, alleen nog niet op waterstof | NT

Waterstofschip MS Antonie vaart, alleen nog niet op waterstof

waterstofcontainers komen eraan

De waterstofcontainers voor het eerste nieuwbouw waterstofschip van Nederland worden ‘eind dit jaar’ verwacht. Tot die tijd vaart het ‘MS Antonie’ nog even dieselelektrisch. Eind oktober vond de technische proefvaart plaats, waarbij het schip door Lloyd’s Register is gekeurd en het voorlopige certificaat kreeg om in gebruik te worden genomen.

Foto: Concordia Dames

Rederij Lenten Scheepvaart gaat de boeken in als de eigenaar van het allereerste nieuwbouw binnenvaartschip op waterstof ter wereld. Het Waterstof Elektrisch Vrachtschip Antonie (WEVA) is gerealiseerd door Concordia Damen. De waterstofcontainers zijn nog niet aan boord geïnstalleerd. Naar verwachting komen die eind dit jaar, zodat het ‘MS Antonie’ de eerste emissieloze mijlen kan gaan varen.

Projectleider Bart van Driel van Concordia Damen vertelt: ‘De brandstofcel dient straks na de installatie van het distributiepaneel en de plaatsing van de waterstofcontainers als energieleverancier voor de batterijpakketten. De brandstofcel zelf, die waterstof omzet in elektriciteit, is al aan boord geplaatst. Het is na de levering van het distributiepaneel nog een kwestie van het inmeten en produceren van de laatste stukken leidingwerk en het inregelen van de brandstofcelinstallatie zelf. De diesel generator wordt dan niet meer gebruikt, waardoor de Antonie volledig emissieloos gaat varen.’

Drukflessen op 300 bar

Het drogeladingschip gaat zout vervoeren voor Nobian, producent van onder meer chlooralkali. Al jaren vaart Lenten Scheepvaart zout van Delfzijl naar de Nobianfabriek in de Botlek. Bij de productie van chloor komt waterstof vrij, meteen de brandstof voor het binnenvaartschip.

De waterstof komt straks aan boord in drie high cube containers met daarin drukflessen op 300 bar. Dat is voldoende om de reis van Delfzijl naar Rotterdam en weer terug te maken. Dankzij overheidssubsidie is een waterstofbunkerstation gerealiseerd in Delfzijl.

Het WEVA-project is een gezamenlijke inspanning van Concordia Damen Shipbuilding in samenwerking met onder andere CCM3, Nedstack Fuel Cell Technology, Nobian, Energy TransStore, NRPC en opdrachtgever Lenten Scheepvaart. De realisatie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Rijksdienst voor Infrastructuur en Waterstaat.

Op dinsdag 14 November bezocht Koning Willem-Alexander het schip in Duisburg. De Koning deed dit in het kader van een van een ‘waterstofmissie’ naar Duitsland en liet zich onder meer informeren over/door waterstof gerelateerde organisaties in Noordrijn-Westfalen en het RH2INE-netwerk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement