Omvaren bij drooglegging Julianakanaal? Aan Belgische vaarwegen wordt ook gewerkt

Afstemming niet op orde

De Nederlandse en Vlaamse waterwegbeheerders hebben met de aanstaande sluiting van het Julianakanaal in Nederland en werken aan het Albertkanaal in België op voorhand geen rekening gehouden met de werkzaamheden in elkaars land. Waar Rijkswaterstaat in eerste instantie wees op de mogelijkheid tot omvaren via het Albertkanaal, wees de Vlaamse Waterweg juist naar het Julianakanaal als omvaarroute. In beide landen ligt een flinke onderhoudsopgave aan de vaarwegen. ‘De infrastructuur in de regio is kwetsbaar’, zegt Bob Joosten van de Limburgse branchevereniging ELC. ‘Het is als een wankele blokkentoren die ieder moment kan omvallen.’

Een dronefoto van binnenvaartschepen op het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht. De druk bevaren scheepsroute gaat vanaf oktober maandenlang dicht waardoor schepen twee dagen moeten omvaren. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Dit artikel verder lezen?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de transportsector. 

Abonneer nu

Omvaren bij drooglegging Julianakanaal? Aan Belgische vaarwegen wordt ook gewerkt | NT

Omvaren bij drooglegging Julianakanaal? Aan Belgische vaarwegen wordt ook gewerkt

Afstemming niet op orde

De Nederlandse en Vlaamse waterwegbeheerders hebben met de aanstaande sluiting van het Julianakanaal in Nederland en werken aan het Albertkanaal in België op voorhand geen rekening gehouden met de werkzaamheden in elkaars land. Waar Rijkswaterstaat in eerste instantie wees op de mogelijkheid tot omvaren via het Albertkanaal, wees de Vlaamse Waterweg juist naar het Julianakanaal als omvaarroute. In beide landen ligt een flinke onderhoudsopgave aan de vaarwegen. ‘De infrastructuur in de regio is kwetsbaar’, zegt Bob Joosten van de Limburgse branchevereniging ELC. ‘Het is als een wankele blokkentoren die ieder moment kan omvallen.’

Een dronefoto van binnenvaartschepen op het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht. De druk bevaren scheepsroute gaat vanaf oktober maandenlang dicht waardoor schepen twee dagen moeten omvaren. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Dit artikel verder lezen?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de transportsector. 

Abonneer nu