De opvolger van Angela Merkel zei dat het gebruik van kolen, olie en gas de afgelopen 250 jaar de basis vormde voor de Duitse welvaart. Daar komt nu verandering in. Duitsland wil in 2045 klimaatneutraal zijn en dat betekent volgens Scholz dat in de komende 23 jaar afscheid wordt genomen van fossiele brandstoffen. Hij stelde zijn land de grootste economische en industriële transformatie in een eeuw in het vooruitzicht.

Om dat voor elkaar te krijgen, moet Duitsland ‘een regering van technologische vooruitgang’ krijgen. De nieuwe bondskanselier zei dat technologische ontwikkelingen nodig zijn om klimaatneutraal te worden. Scholz erkende ook dat verandering lastig is en dat het verleidelijk is om simpelweg te blijven doen wat Duitsland in het verleden veel economisch succes heeft opgeleverd, maar dat is volgens hem uiteindelijk geen optie.

De Bondsdag koos voormalig minister van Financiën Scholz vorige week tot bondskanselier, nadat zijn centrumlinkse SPD eerder dit jaar nipt de verkiezingen had gewonnen. Hij vormt nu een coalitie met klimaatpartij de Groenen en de liberale Vrije Democraten (FDP).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement