Een groot aantal logistieke dienstverleners in het transport van farmaceutica en versproducten kampt met de sterk gestegen tarieven voor droogijs, dat onder meer wordt gebruikt bij het temperatuur geconditioneerd transport van medicijnen. Ook vreest de logistieke sector voor grote tekorten aan droogijs door het afschalen van de productie bij onder meer kunstmestfabriek Yara in Sluiskil vanwege de hoge gasprijzen.

Geen levergaranties meer

Kunstmest wordt daar geproduceerd uit onder meer aardgas, waarbij CO2 als restproduct vrijkomt. Dat wordt vervolgens via een vriesproces omgevormd tot droogijs door Nippon Gases in Sluiskil. Door de hoge gasprijzen heeft de Zeeuwse kunstmestfabriek zijn productie zo goed als stilgelegd, waardoor Nippon Gases zijn productie van droogijs voor de logistiek en andere bedrijfstakken ook noodgedwongen moet stopzetten. Vorige week liet het bedrijf al weten aan klanten dat het de levering van vloeibare CO2 en droogijs niet meer kan garanderen. ‘Het is pure overmacht’, zegt directeur Benelux, Johan Desmet van Nippon Gases in het Belgische financiële krant De Tijd.

‘Ongezonde marktsituatie’

Evofenedex en ACN hebben intussen al hun zorgen gedeeld met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de dreigende tekorten. ACN spreekt zelfs van een ‘ongezonde marktsituatie’ en vraagt om snel ingrijpen van het ministerie aangezien het bij het transport om vaak essentiële goederen gaat zoals medicijnen. ‘Als wij niets doen ligt straks de gehele farmalogistiek op z’n gat’, aldus directeur Maarten van As van ACN. Hij vindt daarbij dat farmatransporten voorrang moeten krijgen bij de levering van droogijs.

Online-kruidenier Picnic heeft deze maand al de verkoop en distributie van diepvriesproducten gestopt door het tekort aan droogijs. Ook bij de slachterijen wordt droogijs op grote schaal gebruikt en dreigen ernstige problemen. Daar wordt gesproken van een vervijfvoudiging van de prijs van droogijs de laatste tijd.

Verdere schaarste

Door de hoge gasprijzen ligt volgens sectororganisatie Fertilizers Europe al 70% van de Europese kunstmestproductie stil. Het is dan ook een kwestie van weken dat dit leidt tot een verdere schaarste aan CO2 s en droogijs in Europa, aldus de Belgische chemiekoepel Essenscia.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement