Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen

enorme ontslagronde

Webwinkelconcern Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen. Dat heeft topman Andy Jassy aan de medewerkers laten weten. Het gaat om de grootste banenreductie in de geschiedenis van Amazon en is een nieuw signaal dat grote techbedrijven een omslag doormaken. In de sector zijn de laatste maanden al verschillende grote ontslagrondes aangekondigd.

Foto: Amazon

Amazon had in november al aangegeven dat er personeel ontslagen zou worden, waarbij de topman aangaf er aan het begin van het nieuwe jaar meer over te kunnen zeggen. Amerikaanse media meldden destijds dat het in Seattle gevestigde bedrijf zo’n 10.000 banen zou gaan schrappen.

De ontslagronde is volgens Jassy noodzakelijk vanwege “de onzekere economie” en omdat het webwinkelconcern “snel personeel had aangenomen” tijdens de pandemie. Consumenten bestelden tijdens de coronapandemie massaal producten bij de webwinkel. Om aan die explosieve vraag naar leveringen te voldoen verdubbelde het wereldwijde personeelsbestand van Amazon tussen 2020 en 2022. Maar nu verwacht Amazon dus mindere tijden door de gedaalde koopkracht en mogelijke economische recessie.

Een deel van de ontslagen bij Amazon zal in Europa zijn, zei Jassy, eraan toevoegend dat de getroffen werknemers vanaf 18 januari op de hoogte zullen worden gebracht. Vooral de verkooptak van Amazon en de afdeling die zich bezighoudt met de werving van nieuwe medewerkers lijken te worden getroffen. Jassy zei verder dat de plotselinge aankondiging van de ontslagronde werd gedaan “omdat een van onze teamgenoten deze informatie extern heeft gelekt”.

De veranderde economische situatie zorgde al eerder voor ontslagen bij technologiebedrijven. Zo zette Elon Musk recent flink het mes in het personeelsbestand van Twitter. Ook Meta, het moederbedrijf van Facebook, kondigde vorig jaar een reorganisatie aan. Daarbij verdwijnen er 11.000 banen, ongeveer 13 procent van het totale aantal arbeidskrachten. Eerder deze week werd bekend dat fabrikant van bedrijfssoftware Salesforce zijn 80.000 werknemers tellende personeelsbestand met ongeveer 10 procent wil verminderen doordat klanten voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven.

De ontslagronde van Amazon is wel grootste van de recente personeelsinkrimpingen in de Amerikaanse technologiesector. Maar Amazon heeft ook met afstand het meeste personeel. Het concern had eind september wereldwijd meer dan 1,5 miljoen werknemers in dienst. Dat is exclusief seizoenarbeiders die worden geworven tijdens periodes van verhoogde activiteit, met name tijdens de feestdagenperiode.

FNV: weinig ontslagen in Nederland

Het wereldwijde massaontslag bij webwinkelconcern Amazon gaat waarschijnlijk grotendeels aan Nederland voorbij, denkt vakbond FNV. Volgens FNV-bestuurder Michiel Al heeft het Amerikaanse bedrijf in Nederland maar één bezorgcentrum, in de buurt van Schiphol. Daar verwacht hij eigenlijk geen ontslagen zolang er in Nederland mensen zijn die artikelen blijven bestellen.

Amazon Nederland is volgens Al wat betreft personeelsaantallen evenwel te vergelijken met een speldenprikje op het totale personeelsbestand. Al schat dat er op het Nederlandse bezorgcentrum, een verdeelpunt voor pakketjes die uit andere distributiecentra van Amazon in Europa komen, zo’n 150 tot 200 mensen werken. Dat zijn volgens hem veelal uitzendkrachten. Verder is er voor zover de vakbondsman weet ook nog wat kantoorpersoneel aan de slag in Nederland. Hij schat dat dit gaat om tientallen mensen, maar met hen heeft FNV geen contact.

De aanwezigheid van de bond is sowieso erg beperkt bij Amazon, dat erom bekend staat vakbonden zoveel mogelijk buiten de deur te willen houden. Amazon startte pas tijdens de coronapandemie met een Nederlandse versie van zijn webwinkel. Het bezorgcentrum werd in de zomer van 2021 geopend. FNV heeft toen aangegeven ook met de leiding van het bedrijf te willen gaan praten. “Maar ik wacht al anderhalf jaar op een uitnodiging”, zegt Al.

De FNV’er denkt dat de ingreep van Amazon in Europa vooral in Duitsland gevoeld zal worden. Dat is volgens hem de grootste Europese markt van het bedrijf. Ook sluit hij een relatief groot banenverlies in Luxemburg niet uit. “Als het om kantoorfuncties gaat dan kan het dat Luxemburg wordt getroffen, want daar zit het Europese hoofdkantoor van Amazon.”

Een woordvoerder van Amazon Nederland wilde verder geen commentaar geven.

Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen | NT

Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen

enorme ontslagronde

Webwinkelconcern Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen. Dat heeft topman Andy Jassy aan de medewerkers laten weten. Het gaat om de grootste banenreductie in de geschiedenis van Amazon en is een nieuw signaal dat grote techbedrijven een omslag doormaken. In de sector zijn de laatste maanden al verschillende grote ontslagrondes aangekondigd.

Foto: Amazon

Amazon had in november al aangegeven dat er personeel ontslagen zou worden, waarbij de topman aangaf er aan het begin van het nieuwe jaar meer over te kunnen zeggen. Amerikaanse media meldden destijds dat het in Seattle gevestigde bedrijf zo’n 10.000 banen zou gaan schrappen.

De ontslagronde is volgens Jassy noodzakelijk vanwege “de onzekere economie” en omdat het webwinkelconcern “snel personeel had aangenomen” tijdens de pandemie. Consumenten bestelden tijdens de coronapandemie massaal producten bij de webwinkel. Om aan die explosieve vraag naar leveringen te voldoen verdubbelde het wereldwijde personeelsbestand van Amazon tussen 2020 en 2022. Maar nu verwacht Amazon dus mindere tijden door de gedaalde koopkracht en mogelijke economische recessie.

Een deel van de ontslagen bij Amazon zal in Europa zijn, zei Jassy, eraan toevoegend dat de getroffen werknemers vanaf 18 januari op de hoogte zullen worden gebracht. Vooral de verkooptak van Amazon en de afdeling die zich bezighoudt met de werving van nieuwe medewerkers lijken te worden getroffen. Jassy zei verder dat de plotselinge aankondiging van de ontslagronde werd gedaan “omdat een van onze teamgenoten deze informatie extern heeft gelekt”.

De veranderde economische situatie zorgde al eerder voor ontslagen bij technologiebedrijven. Zo zette Elon Musk recent flink het mes in het personeelsbestand van Twitter. Ook Meta, het moederbedrijf van Facebook, kondigde vorig jaar een reorganisatie aan. Daarbij verdwijnen er 11.000 banen, ongeveer 13 procent van het totale aantal arbeidskrachten. Eerder deze week werd bekend dat fabrikant van bedrijfssoftware Salesforce zijn 80.000 werknemers tellende personeelsbestand met ongeveer 10 procent wil verminderen doordat klanten voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven.

De ontslagronde van Amazon is wel grootste van de recente personeelsinkrimpingen in de Amerikaanse technologiesector. Maar Amazon heeft ook met afstand het meeste personeel. Het concern had eind september wereldwijd meer dan 1,5 miljoen werknemers in dienst. Dat is exclusief seizoenarbeiders die worden geworven tijdens periodes van verhoogde activiteit, met name tijdens de feestdagenperiode.

FNV: weinig ontslagen in Nederland

Het wereldwijde massaontslag bij webwinkelconcern Amazon gaat waarschijnlijk grotendeels aan Nederland voorbij, denkt vakbond FNV. Volgens FNV-bestuurder Michiel Al heeft het Amerikaanse bedrijf in Nederland maar één bezorgcentrum, in de buurt van Schiphol. Daar verwacht hij eigenlijk geen ontslagen zolang er in Nederland mensen zijn die artikelen blijven bestellen.

Amazon Nederland is volgens Al wat betreft personeelsaantallen evenwel te vergelijken met een speldenprikje op het totale personeelsbestand. Al schat dat er op het Nederlandse bezorgcentrum, een verdeelpunt voor pakketjes die uit andere distributiecentra van Amazon in Europa komen, zo’n 150 tot 200 mensen werken. Dat zijn volgens hem veelal uitzendkrachten. Verder is er voor zover de vakbondsman weet ook nog wat kantoorpersoneel aan de slag in Nederland. Hij schat dat dit gaat om tientallen mensen, maar met hen heeft FNV geen contact.

De aanwezigheid van de bond is sowieso erg beperkt bij Amazon, dat erom bekend staat vakbonden zoveel mogelijk buiten de deur te willen houden. Amazon startte pas tijdens de coronapandemie met een Nederlandse versie van zijn webwinkel. Het bezorgcentrum werd in de zomer van 2021 geopend. FNV heeft toen aangegeven ook met de leiding van het bedrijf te willen gaan praten. “Maar ik wacht al anderhalf jaar op een uitnodiging”, zegt Al.

De FNV’er denkt dat de ingreep van Amazon in Europa vooral in Duitsland gevoeld zal worden. Dat is volgens hem de grootste Europese markt van het bedrijf. Ook sluit hij een relatief groot banenverlies in Luxemburg niet uit. “Als het om kantoorfuncties gaat dan kan het dat Luxemburg wordt getroffen, want daar zit het Europese hoofdkantoor van Amazon.”

Een woordvoerder van Amazon Nederland wilde verder geen commentaar geven.