Dat blijkt uit de presentatie van de voorlopige cijfers van de Duitse transportmultinational donderdag. De Duitse logistiek alleskunner met wortels in het post-en pakketvervoer wist verder het resultaat voor belastingen (8,4 miljard euro) met 5,6% te verbeteren vergeleken bij het historisch topjaar 2021.

Opvallend was daarbij dat voor het eerst in de geschiedenis de expeditie (DHL Global Forwarding) qua omzet (30,2 miljard euro) de activiteiten van zusterbedrijf DHL Express (29,5 miljard euro) heeft overvleugeld. Dat DHL Global nu de grootste broodwinnaar is binnen het Duitse transportconcern is geheel toe te schrijven aan de hoge container-en luchtvrachttarieven in de eerste helft van 2022 en de integratie van de overgenomen Duitse zeevrachtexpediteur Hillebrand, waardoor de omzet met ruim 32% toenam bij DHL Global Forwarding.

Minder online-inkopen

Die groei werd gerealiseerd ondanks een forse afname van het luchtvrachtvolume (-9,3%) in 2022. De containersvolumes lieten nog wel een stijgende lijn (+4,8%) zien door de komst van Hillebrand. Het landvervoer nam eveneens qua volume met 4,8% toe, aldus DP DHL. In diezelfde periode had het expresvervoer last van dalende online-inkopen na de coronacrisis. Dat temperde de omzetgroei (+14%) vorig jaar.

DHL Express bleef qua ebit-resultaat (4 miljard euro) wel het meest opleveren binnen de groep, maar vergeleken met 2021 was er toch sprake van een kleine afname van 4,6%. De winstgevendheid werd daarbij ook gedrukt door sterk stijgende brandstofkosten voor de luchtvrachtvloot, blijkt uit het jaarverslag. DHL Global Forwarding was vorig jaar goed voor een resultaat voor belastingen van 2,3 miljard euro, een stijging van maar liefst 75%.

Zwakker resultaat in 2023

De divisie contractlogistiek (DHL Supply Chain) profiteerde vorig jaar van nieuwe contracten en in het najaar van de overname van het Nederlandse Monta. Het bedrijf  zag de omzet met 18,5% toenemen naar 16,4 miljard euro. Het resultaat voor belastingen van DHL Supply Chain viel ruim een kwart hoger (+26,7%) uit dan in 2021 en eindigde net iets onder de 900 miljoen euro.

De directie van DP DHL verwacht voor de komende jaren een zwakker ebit van 6 tot 7 miljard euro door de ‘mindere dynamiek’ in de markt, maar hoop in 2025 weer een ebit te bereiken dat in de buurt komt van de 8 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement