Voor CMA CGM betekent de koopintentie dat het verder de vleugels wil uitslaan in de expeditie en logistiek. Eerder kocht het al het Nederlandse Ceva Logistics, het Franse Gefco en het Amerikaanse Ingram Mico CLS. Daarnaast nam het vorig jaar een belang van bijna 10% in de Air France-KLM holding.

Nummer 5 in expeditiemarkt

Het geld voor die kapitale investeringen in Gefco, Ingram, Air France KLM en nu Bolloré komt uit de miljardenwinsten van de afgelopen jaren in de containervaart. Via deze overnames bouwt CMA CGM momenteel onder de vlag van Ceva Logistics aan een positie in de top van de mondiale expeditie.

Zo voegt Bolloré Logistics een omzet van 7,1 miljard euro toe aan dat van Ceva en komt de expeditie-dochter van CMA CGM op een totaal van 24 miljard euro. Daarmee plaatst het zich op plaats 5 op de mondiale expeditie ranglijst. Overigens moeten een overname ook nog langs de mededingingsautoriteiten, wat in het geval van de omvangrijke marktpositie in Frankrijk nog tot problemen kan leiden.

Vertrek uit logistiek

CMA CGM, wordt gecontroleerd door de Saade-familie. Bolloré, dat nog niet zo lang geleden de Afrikaanse logistieke activiteiten verkocht aan de Zwitserse rederij MSC voor 5,7 miljard euro, is in handen van de miljardair Vincent Bolloré. De verkoop van Bolloré Logistics, opgericht in 1986, zou dan ook het afscheid betekenen van deze Franse expeditiefamilie van de logistiek. Bij het expeditiebedrijf werken mondiaal zo’n 20.000 medewerkers.

Bolloré is na de uitverkoop van de logistiek nog eigenaar van Bolloré Energy en grootaandeelhouder van de Franse media-groep Vivendi (Canal Plus). Verder bezit de Franse familie een belang van 18% in Universal Music Group.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement